Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

Ποιος εμποδίζει τη νόμιμη διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση και το κοινοβούλιό της;

New Logo


Αθήνα, 06.11.2012:
Προ τετελεσμένου γεγονότος έχει βρεθεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας  (ΠΕΦ), δεδομένου ότι το μέτρο της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας έχει πλέον συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο. Η ΠΕΦ έχει ήδη καταγγείλει με επιστολές προς τον Πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τα κοινοβουλευτικά κόμματα τις αξιώσεις της Τρόικας, η οποία απαιτεί επίμονα την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.
 Ο προφανής παραλογισμός του μέτρου της συνταγογράφησης με δραστική, το οποίο κατά την Τρόικα θα οδηγήσει στην επίτευξη των πολυπόθητων μειώσεων της φαρμακευτικής δαπάνης, έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση τόσο των αρμόδιων υπουργών όσο και του συνόλου των κοινοβουλευτικών κομμάτων και:

• προοιωνίζεται τη βίαια και αναίτια υποβάθμιση της ποιότητας των θεραπειών, δεδομένου ότι οι συνεχείς αλλαγές των φαρμάκων, αναλόγως του τι χορηγεί κάθε φορά το φαρμακείο, θέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο τους χρόνια πάσχοντες και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα, ενώ αποσπά την ευθύνη της θεραπείας του ασθενούς από το γιατρό και την εναποθέτει στα χέρια του φαρμακοποιού

• εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία δεδομένου ότι ανοίγει την κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους, με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή.  Η εξέλιξη αυτή θα θέσει σε συναγερμό τον ήδη υποστελεχωμένο ΕΟΦ, την ίδια στιγμή που το θέμα της ποιότητας και η αντιμετώπιση της διακίνησης των πλαστών φαρμάκων κυριαρχούν στην ατζέντα χωρών με πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχου. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΦ επεσήμανε τη σοβαρότητα δηλώνοντας πρόσφατα τα εξής: «Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί το μέτρο της συνταγογράφησης με δραστική ουσία άμεσα και γενικευμένα.»

• συνιστά συνταγή οικονομικής αποτυχίας, αφού είναι δεδομένη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης. Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι οι γιατροί προτιμούν να συνταγογραφούν ένα φάρμακο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται αντί κάποιας δραστικής ουσίας με άγνωστη αποτελεσματικότητα, που θα χορηγηθεί από τον φαρμακοποιό με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή. Αυτό έχει σαν συνέπεια τη στροφή της συνταγογράφησης, για τις ίδιες ενδείξεις, σε νεώτερα, προστατευμένα με πατέντο ακριβότερα φάρμακα όπου εμπορική ονομασία και δραστική συμπίπτουν.

• καταστρέφει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αφού καμία εγχώρια φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα της σε τιμές κάτω του κόστους. Οι μεγαλοεισαγωγείς γενοσήμων θα διαλύσουν την αγορά εφαρμόζοντας dumping τιμών, θα εξοντώσουν σταδιακά τον εγχώριο ανταγωνισμό, θα εγκαταστήσουν ολιγοπώλιο και θα εδραιώσουν την πλήρη εξάρτηση από τα εισαγόμενα φάρμακα και τον αφελληνισμό της φαρμακευτικής αγοράς.

Ας σημειωθεί ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με μόλις 17% συμμετοχή στη δαπάνη, επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος στην εξοικονόμηση των 2,5 δισ € μέσα σε δυόμισι χρόνια. Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν υπογραμμίσει τη σημασία της εφαρμογής μιας σειράς μέτρων για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως είναι οι μειώσεις τιμών γενοσήμων, το κλιμακωτό rebate (επιστροφή χρημάτων βάσει του όγκου πωλήσεων), το clawback και η αποζημίωση με βάση τη δραστική. Παρά την ευαισθησία και την επαγρύπνησή της, σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δέχεται το ένα κτύπημα πίσω από το άλλο, σε μια στιγμή που η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει την αξία των ελληνικών προϊόντων. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η λυσσαλέα εμμονή σε καταστροφικά αντιαναπτυξιακά μέτρα με στόχο τη διάλυση της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας έχει μόνο μια εξήγηση: Μόνο εφόσον καταστραφεί ο «ενοχλητικός» εγχώριος ανταγωνισμός, που ανταγωνίζεται επάξια άλλες «εθνικές» φαρμακοβιομηχανίες σε άλλες χώρες, θα γίνει δυνατή η υποταγή της φαρμακευτικής αγοράς στα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων και θα αφανιστεί η παρουσία των «ενοχλητικών» Ελλήνων στο εξωτερικό. 

Θέτουμε προ των ευθυνών τους αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν τέτοιου είδους πολιτικές, που μόνο σκοπό έχουν την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας και την άνευ προηγουμένου υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει αμαχητί έναν τόσο κρίσιμο εθνικά τομέα, όπως η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία,  οδηγώντας τη χώρα στην απόλυτη εξάρτηση από τα εισαγόμενα και τη φαρμακευτική αγορά στην παράδοση στους μεγαλοεισαγωγείς.
 
Η ΠΕΦ θα αντιδράσει δυναμικά.