Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

farmakopoios6

Αθήνα, 23.10.2012: Tον κίνδυνο να ξεσπάσει νέα  σοβαρή υγειονομική κρίση με δυσμενές αντίκτυπο στην κοινωνία και τους ασφαλισμένους, επισημαίνει με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Μπροστά στην τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι βαρέως πάσχοντες αλλά και οι πάροχοι υγείας, συνεδρίασε  το Δ.Σ. του ΠΦΣ, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το τρομακτικό έλλειμμα στην χρηματοδότηση της Υγείας, που απειλεί ευθέως τη φαρμακευτική περίθαλψη.


Οι φαρμακοποιοί με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης  αποδέχτηκαν –με επιφύλαξη– παρά την έλλειψη χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ το χρονοδιάγραμμα που εξήγγειλε το υπουργείο Υγείας (10.9.2012) σύμφωνα με το οποίο θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τους φαρμακοποιούς.
Όμως σε συνάρτηση με τα οφειλόμενα το χρονικό διάστημα που απομένει είναι ιδιαίτερα μικρό. Επομένως το μεγάλο ερώτημα παραμένει αν τα Ασφαλιστικά ταμεία θα μπορέσουν να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τα ποσά με τα οποία έχουν δεσμευτεί.
Την ίδια ώρα οι ασφαλισμένοι ψάχνουν αγωνιωδώς τα φάρμακά τους, το σύστημα διανομής παραπαίει, οι φαρμακοποιοί στερεύουν οικονομικά και η Φαρμακευτική Περίθαλψη κινδυνεύει.
Ο ΠΦΣ προειδοποιεί ότι ένα μεγάλο μέρος των φαρμακείων της χώρας απειλείται με λουκέτο από αυτή την τραγική κατάσταση που θα σημάνει τον «θάνατο» της φαρμακευτικής περίθαλψης. Ο ΠΦΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δικαίωμα των ασφαλισμένων να βρίσκουν ανά πάσα στιγμή τα φάρμακα τους.
Καλούμε το υπουργείο Υγείας, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Το ΔΣ του ΠΦΣ θα συνεδριάσει την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου και θα εξετάσει την αντιμετώπιση της κατάστασης με τη συμμετοχή των προεδρείων των μεγάλων φαρμακευτικών συλλόγων. Κύριος στόχος είναι η  χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας. Δεν θα επιτρέψουμε την κατάρρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης που ως φυσικό επακόλουθο οδηγεί στην εξόντωση των ασφαλισμένων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ