nosokomeio 2

Ανύπαρκτη υγειονομική κάλυψη θα έχουν πολύ σύντομα οι περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σε λίγες ημέρες δε θα τους νοσηλεύουν εκτός και αν πληρώνουν με μετρητά. Η πίστωση στον ΕΟΠΥΥ τέλος. (Πηγή: iatropedia.gr, της Δήμητρας Ευθυμιάδου)
 Την εξόφληση Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου ζητούν Ιδιωτικά Νοσοκομεία, Κλινικές και Διαγνωστικά Κέντρα από τον ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά σταματούν να νοσηλεύουν ασθενείς με πίστωση από την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, ενώ καταθέτουν και αγωγές.
 
Μετά τα επιπλέον χρήματα που καλούνται να πληρώσουν για τα φάρμακά τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, λόγω της επέκτασης της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις κινητοποιήσεις ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων που απειλούν να μην τους δεχθούν με πίστωση.
 
Οι συγκεκριμένοι φορείς είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τη νοσηλεία και την παροχή υπηρεσιών με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αν δεν εξοφληθούν για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ενώ διεκδικούν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
 
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολόγιου, και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Οι κινητοποιήσεις θα είναι πενθήμερες και η συνέχειά τους θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις.
Εκτός αυτού ο κλάδος θα καταθέσει αγωγές για τη διεκδίκηση των οφειλών των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τις Κλινικές, ποσό που ανέρχεται στα 780 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007 - 2011.
Οι οφειλές του 2012 ανέρχονται στο ποσόν των 200 εκατ. ευρώ, αφού οι κλινικές έχουν πληρωθεί έως και τον Απρίλιο, ενώ κάθε μήνα προστίθενται περίπου 50 εκατ. και παράλληλα εκκρεμεί η απόδοση του παρακρατηθέντος 10% των αμοιβών τους από τον Ιανουάριο του 2012.
 
Όπως επισημαίνει ο Βασίλης Μπαρδής, μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Κλινικών (ΣΕΚ), η παύση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας και τους προμηθευτές, πλην των φαρμακοποιών, οδηγεί έναν κλάδο ιδιαίτερα δυναμικό, όπως αυτόν της ιδιωτικής υγείας, σε αφανισμό θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.
 
Ένα βήμα πριν την αναστολή λειτουργίας τους βρίσκονται οι περίπου 150 μικρομεσαίες ιδιωτικές κλινικές, που απασχολούν 25 χιλιάδες εργαζόμενους.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, πολλές επιχειρήσεις αδυνατούν να προμηθευτούν φάρμακα, αναλώσιμο υλικό, υλικά επεμβάσεων, οξυγόνο, φίλτρα και υλικά αιμοκάθαρσης, τρόφιμα, φυσικό αέριο και πολλά απαραίτητα για την νοσηλεία των ασθενών, καθώς όλοι ζητούν πληρωμή μετρητοίς, ενώ οι τράπεζες έχουν σταματήσει το δανεισμό.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS