Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

statines sikoti

Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής αποφασίζουν αν θα συνεχίσουν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Μεγάλα προβλήματα με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΣΥ. (Πηγή: ethnos.gr, του Δημήτρη Καραγιώργου)

Κρίσιμη είναι η σημερινή γενική συνέλευση των φαρμακοποιών της Αττικής. Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφασίζουν το απόγευμα εάν θα συνεχίσουν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος εμφανίζεται αποφασισμένος για παράταση της κινητοποίησης μέχρι να εξοφληθούν τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ.
Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε στον Πειραιά, όπου οι φαρμακοποιοί ανέστειλαν την κινητοποίηση, αλλά προβλήματα υπάρχουν σε 18 νομούς της χώρας.
Εκτός από την Αττική, σε αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση βρίσκονται οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι των νομών Ρεθύμνου, Ιωαννίνων, Δωδεκανήσων, Πέλλας, Κέρκυρας, Ηρακλείου, Ηλείας, Αργολίδας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Εβρου, Μεσσηνίας, Θεσπρωτίας, Κιλκίς και Λακωνίας.
Οι γενικές συνελεύσεις των συγκεκριμένων Συλλόγων δεν εφαρμόζουν την απόφαση της συνέλευσης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για αναστολή των κινητοποιήσεων, η οποία είχε ληφθεί οριακά, με ψήφους 70 υπέρ και 64 κατά.
Οριακή είναι η κατάσταση και στους υπόλοιπους νομούς. Στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης, οι φαρμακοποιοί θα ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις.
Ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας για τη διαδικασία πληρωμής των χρεών του ΕΟΠΥΥ. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος, το διοικητικό συμβούλιο του ΠΦΣ έχει εξουσιοδοτηθεί από τη γενική συνέλευση να προκηρύξει νέες κινητοποιήσεις τον επόμενο μήνα.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε οικονομικό αδιέξοδο. Σύμφωνα με το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Γιάννη Δαγρέ, τα φαρμακεία έχουν πολύ μικρότερο περιθώριο διαχείρισης αποθέματος και αναγκάζονται να διατηρούν μεγάλα αποθέματα, δεσμεύοντας πολύτιμο κεφάλαιο για έξι μήνες ή περισσότερο.
Στο μεταξύ, μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ΕΣΥ. Το σύστημα καρκινοβατεί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, καθώς ορισμένες φορές λειτουργεί και ορισμένες όχι.
Για να αποφύγουν τις εμπλοκές και την καθυστέρηση, οι νοσοκομειακοί γιατροί χορηγούν χειρόγραφες συνταγές. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας σχολίασε στο «Εθνος» ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για αναβάθμιση του συστήματος, ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται να προχωρεί.
Μέχρι τότε, το υπουργείο Υγείας και οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν προχωρήσει σε μία σιωπηρή αποδοχή της κατάστασης και δεν επιβάλλουν στους γιατρούς το πρόστιμο του ενός ευρώ ανά χειρόγραφη συνταγή, που προβλέπει ο νόμος.