Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

xrimata new

Στο υπ' αριθμόν 4611/16.11.2020 έγγραφό του προς τους φαρμακευτικούς συλλόγους, ο ΠΦΣ αναφέρει "Σας αποστέλλουμε ενημέρωση για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για την επιστρεπτέα προκαταβολή , η οποία πρέπει να υποβληθεί μέχρι 30 Νοεμβρίου. Τα βασικά σημεία είναι τα εξής:

  1. Δικαιούχοι είναι όλα τα φαρμακεία που παρουσιάζουν μείωση τζίρου από 20% και πάνω
  2. Φαρμακεία για τα οποία τα ακαθάριστα έσοδα από τον ο ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας (πχ καλλυντικών) είναι μεγαλύτερα από τον ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας, είναι δικαιούχοι χωρίς να απαιτείται μείωση του τζίρου
  3. Το 50% του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι δεν επιστρέφεται στο δημόσιο
  4. Στις ευεργετικές διατάξεις υπάγονται και τα φαρμακεία που έχουν έδρα στις πληγείσες περιοχές από τον «Ιανό» χωρίς την προϋπόθεση της μείωσης του τζίρου

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις όπως φαρμακεία μπορούν να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχοντας προθεσμία να υποβάλλουν αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με την απόφαση, η νέα 4η Επιστρεπτέα αφορά πληττόμενους βάσει στοιχείων τζίρου για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (με βάση ενεργό ΚΑΔ στις 5/11/2020) και να μην έχουν μπει σε αδράνεια ή σε πτώχευση. Για τους πληττόμενους απαιτείται και να καταγράφουν μείωση τζίρου 20%, με βάση τα στοιχεία που θα δηλώσουν πριν κάνουν την αίτηση στο  https://www.aade.gr/mybusinesssupport.(εξαίρεση από την υποχρέωση να συμπληρώσουν αυτά τα στοιχεία δόθηκε στις επιχειρήσεις που συστάθηκαν το 2020 κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης)

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι, το 50% δεν επιστρέφεται στο δημόσιο, με τον όρο όμως της διατήρησης ίδιου αριθμού εργαζομένων στις επιχειρήσεις με προσωπικό, έως τον Μάρτιο του 2021. Το υπόλοιπο 50% προβλέπεται να επιστραφεί σε 40 δόσεις από 2022 έως 2025, με άτοκη περίοδο χάριτος έως Δεκέμβριο του 2021 και ετήσιο επιτόκιο 7,4% από το 2022. Τα ποσά της ενίσχυσης είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται με οφειλές.

Στα κριτήρια αναφέρεται ότι για επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ (όπως τα φαρμακεία) θα πρέπει είτε:

Για το ύψος της ενίσχυσης , για τη διαδικασία της αίτησης , για τη διαδικασία της χορήγησης , όσο και για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις επιστροφής της ενίσχυσης, θα πρέπει να επικοινωνήστε με τα λογιστικά σας γραφεία".