Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

diakopi kapnismatos

Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα παραθέτει σημαντικά δεδομένα για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, αλλά και τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος.

Σημαντικά Δεδομένα

 Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος

Στην Ελλάδα το νέο εθνικό σχέδιο κατά του καπνίσματος, ενισχύει και θωρακίζει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος κατά 30% μέχρι το 2025, κάτι που αποτελεί στόχο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.Οι τέσσερις βασικοί άξονες του εθνικού σχεδίου είναι:

  1. Η προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών και άνω.
  2. Η προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα.
  3. Η υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος.
  4. Ο έλεγχος και η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σχεδιάζει σειρά δράσεων, στο πλαίσιο της ενεργής υποστήριξης για τη διακοπή του καπνίσματος.Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα συμμετάσχει ως εθνική αρμόδια αρχή στην υλοποίηση της νέας Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης για την «Ενίσχυση της συνεργασίας στον Έλεγχο του Καπνού μεταξύ ενδιαφερόμενων Κρατών Μελών και Επιτροπής».