farmakeio grafeio2

Αθήνα, 26/3/2020

Αρ. Πρωτ. 1683

Προς

Τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια
Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Τον Υφυπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κοντοζαμάνη

Κύριοι Υπουργοί ,

Μετά την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και τον κλείσιμο των καταστημάτων ανά την Ελλάδα, τα φαρμακεία εξακολουθούν και παραμένουν ανοικτά παρέχοντας υψηλότατες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Οι φαρμακοποιοί με αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους, εξυπηρετούν ασυμπτωματικούς ασθενείς που πιθανόν να είναι φορείς, ευπαθείς ομάδες ασθενών με χρόνια νοσήματα, όπως ανοσοκατασταλμένους , καρδιοπαθείς , διαβητικούς και γενικώς καλύπτουν τις ανάγκες των υγειονομικών αναγκών των πολιτών της χώρας
Δυστυχώς όμως, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων , τα φαρμακεία έχουν υποστεί τρομακτική μείωση του κύκλου εργασιών τους τουλάχιστον κατά 90%, την ίδια ώρα που τα λειτουργικά έξοδα των φαρμακείων αλλά και οι υποχρεώσεις προς στους προμηθευτές παραμένουν αμετάβλητα .
Επι της ουσίας τα φαρμακεία μας είναι «επιστρατευμένα» στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία .Ταυτόχρονα εξαιτίας του γεγονότος, ότι τα αγροτικά ιατρεία και τα κέντρα υγείας είναι κλειστά όπως και τα ιδιωτικά ιατρεία, οι συνταγές που συνταγογραφούνται να είναι ελάχιστες ,πράγμα που οδηγεί στην διόγκωση των «δανεικών» φαρμάκων στα απομονωμένα χωριά, στις κωμοπόλεις και στα αστικά κέντρα και οδηγούν τα φαρμακεία σε οικονομικό στραγγαλισμό.
Καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα φαρμακείων που ζητούν να κλείσουν για οικονομικούς λόγους.

Κύριοι Υπουργοί,

Κατανοούμε την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά για να παραμείνουν τα φαρμακεία «ζωντανά» και να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες υγείας , θα πρέπει να ληφθούν μέτρα οικονομικής στήριξης που είναι :

1. Αναστολή της πληρωμής rebate από τα φαρμακεία τουλάχιστον για 4 μήνες
2. Στην περίπτωση εκτάκτων μέτρων όπως αναφέρει το άρθρο 56 της ΠΝΠ θεωρούμε αδιανόητο να εξοφληθεί μόνον το 80% του αιτούμενου ποσού από τον ΕΟΠΥΥ. Γι αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να μας αποζημιώσει στο 95% του αιτούμενου ποσού.
3. Να δοθεί παράταση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 4 μήνες
4. Αναστολή των μεταχρονολογημένων επιταγών για 75 μέρες
5. Να δοθεί η δυνατότητα λήψης ατόκων επιχειρηματικών δανείων από τις τράπεζες με ποσό ίσο του μηνιαίου κύκλου εργασιών του εκάστοτε φαρμακείου
6. Να ενταχθούν τα φαρμακεία στους ΚΑΔ των πληττομένων επιχειρήσεων
7. Επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους των φαρμακοϋπαλλήλων

Κύριοι,

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας στα αιτήματα μας ώστε να συνεχίσουμε το έργο το οποίο επιτελούμε προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και των πολιτών.

Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                                  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

 

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS