stavros

Όπως αναφέρει στο υπ' αριθμόν 2746/13.6.2018 έγγραφό του με θέμα «Περί λειτουργίας "παραφαρμακείων"», "Ο ΠΦΣ έχει πολλάκις καταστεί αποδέκτης καταγγελιών από Φαρμακευτικούς Συλλόγους ότι σε τουριστικές κυρίως περιοχές, λειτουργούν καταστήματα έχοντας αναρτήσει επιγραφές οι οποίες παρανόμως περιέχουν τη λέξη «φαρμακείο», κυρίως στην αγγλική γλώσσα, αυτούσια ή παραγώγων της καθώς και σταυρό, επί σκοπώ παραπλάνησης ημεδαπών και αλλοδαπών (κυρίως) τουριστών, οι οποίοι βλέποντας τα ανωτέρω, ευλόγως τους δημιουργείται η πεποίθηση ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι φαρμακεία, πόσω μάλλον όταν πωλούνται από τις εν λόγω επιχειρήσεις παρανόμως φάρμακα και ΜΥΣΥΦΑ. Πρόκειται για ξεκάθαρη αντιποίηση του έργου του φαρμακοποιού και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού". Αναλυτικότερα:

Προς: 

1. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας
2. Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας (Διευθύνσεις Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας)

Κοινοποίηση:

1. Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός
2. Πρόεδρος Ε.Ο.Φ., κ. Αικατερίνη Αντωνίου

Θέμα: «Περί λειτουργίας "παραφαρμακείων"»

Ο ΠΦΣ έχει πολλάκις καταστεί αποδέκτης καταγγελιών από Φαρμακευτικούς Συλλόγους ότι σε τουριστικές κυρίως περιοχές, λειτουργούν καταστήματα έχοντας αναρτήσει επιγραφές οι οποίες παρανόμως περιέχουν τη λέξη «φαρμακείο», κυρίως στην αγγλική γλώσσα, αυτούσια ή παραγώγων της καθώς και σταυρό, επί σκοπώ παραπλάνησης ημεδαπών και αλλοδαπών (κυρίως) τουριστών, οι οποίοι βλέποντας τα ανωτέρω, ευλόγως τους δημιουργείται η πεποίθηση ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι φαρμακεία, πόσω μάλλον όταν πωλούνται από τις εν λόγω επιχειρήσεις παρανόμως φάρμακα και ΜΥΣΥΦΑ. Πρόκειται για ξεκάθαρη αντιποίηση του έργου του φαρμακοποιού και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.

Ως γνωρίζετε, σύμφωνα με το άρθρο 258 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α΄ 5) ορίζεται ότι:

«1. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρήση και εμπορική εκμετάλλευση α) της λέξεως «φαρμακείο» (αυτούσια ή των παραγώγων της) σε οποιαδήποτε γλώσσα, και β) του σταυρού πρασίνου χρώματος, σε οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία.

2. Οι παραβάτες της προηγούμενης παραγράφου τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.»

Δυνάμει της ανωτέρω διατάξεως απαγορεύεται ρητώς η χρήση και εμπορική εκμετάλλευση α) της λέξεως «φαρμακείο» (αυτούσια ή των παραγώγων της) σε οποιαδήποτε γλώσσα, και β) του σταυρού πρασίνου χρώματος, από οιαδήποτε επιχείρηση, πλην των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων.

Στην περίπτωση δε που «παραφαρμακεία» διαθέτουν παρανόμως φάρμακα και ΜΥΣΥΦΑ εφαρμόζονται οι διατάξεις:

α) Της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 1963/1991 ότι το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται δια χειρός φαρμακοποιού.

β) Της παρ. 1 του άρθρου 13 του ΝΔ 96/1973 ότι η λιανική πώληση των φαρμακευτικών εν γένει προϊόντων επιτρέπεται μόνον υπό των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων.

γ) Του άρθρο 34 του Ν. 5607/1932 ως ισχύει, ότι απαγορεύεται η αντιποίηση του έργου του φαρμακοποιού. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι «1. Η εκτέλεσις των συνταγών και η λιανική πώλησις φαρμάκων εις το κοινόν επιτρέπεται μόνον εις φαρμακοποιούς έχοντας εν λειτουργία νομίμως συνεστημένα φαρμακεία, ή διευθύνοντας φαρμακεμπορεία, περί ων το άρθρ. 24 του Ν. 5607 και εντός των φαρμακείων ή φαρμακεμπορείων, άτινα ούτοι νομίμως διευθύνουσιν. 2. Αι κατά παράβασιν του παρόντος άρθρου αντιποιούμενοι έργα φαρμακοποιού τιμωρούνται εισαγόμενοι δι' απ' ευθείας κλήσεως με φυλάκισιν τριών μηνών και χρηματικήν ποινήν 2 χιλιάδων δρχ. και εν υποτροπή με φυλάκισιν 6 μηνών και χρηματικήν ποινήν δρχ. 4 χιλιάδων».

δ) Του άρθρου 95 παρ. 7 εδ. β΄ του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167), σύμφωνα με την οποία: «Όποιος χωρίς να έχει τα από το νόμο προβλεπόμενα προσόντα και τη σχετική αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, πωλεί φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα αντιποιούμενος έργο φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.»

Κατόπιν των ανωτέρω δέον είναι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, στην περίπτωση που διαπιστώσουν παράβαση των ως άνω διατάξεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας, να προβούν άμεσα σε σχετική αναφορά α) στον Ε.Ο.Φ. για να επιβάλει τις δέουσες κυρώσεις (αποστέλλοντας το σχετικό αποδεικτικό υλικό όπως πχ. φωτογραφίες, αποδείξεις λιανικής πώλησης για να αποδεικνύονται τα στοιχεία της επιχείρησης και οι γενόμενες πωλήσεις) και β) στις κατά τόπον αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίες είναι κατά νόμο εντεταλμένες να επιληφθούν επί των εν λόγω παραβατικών συμπεριφορών και να προβούν άμεσα στην αφαίρεση των εν λόγω επιγραφών επί σκοπώ προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ενημερώνοντας σχετικώς και τον Π.Φ.Σ.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Με εκτίμηση
Ηλίας Ανδρ. Δημητρέλλος
Νομικός Σύμβουλος ΠΦΣ
300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS