andreas xanthos

Παρατίθενται τα βασικά σημεία της ομιλίας του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στη Διημερίδα για τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό:

- Με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό (ΔΥΚ) επιτυγχάνεται η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες για την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση σε διασυνοριακές απειλές για τη Δημόσια Υγεία (παγκοσμιοποίηση, διακινδύνευση από τις αναδυόμενες απειλές) και η ανταλλαγή εμπειρίας/ καλών πρακτικών στην εφαρμογή του ΔΥΚ ο οποίος αποτελεί το βασικό νομοθετικό πλαίσιο για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια. 

- Στόχος είναι η ενδυνάμωση και η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας μας για την αντιμετώπιση των μειζόνων προκλήσεων όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, η μικροβιακή αντοχή, η επανεμφάνιση «ξεχασμένων» λοιμωδών νοσημάτων, η περιβαλλοντική κρίση κλπ.

- Η Ελλάδα είναι στην τελική ευθεία για την έξοδο από την πολυετή οικονομική κρίση και τα προγράμματα δημοσιονομικής πειθαρχίας που άφησαν «πληγές» στην οικονομία, στην κοινωνία, στο κοινωνικό κράτος και στη δημόσια περίθαλψη. Επουλώνουμε σιγά- σιγά τις πληγές μας και στεκόμαστε ξανά όρθιοι, ισότιμοι και αξιοπρεπείς στην Ευρώπη.

- Προωθούμε μεταρρυθμίσεις στο Σύστημα Υγείας με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), στην Πρόληψη και στη Δημόσια Υγεία και με στόχο την καθολική κάλυψη του πληθυσμού και την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων ανθρώπων των οποίων το ποσοστό εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20% των πολιτών.

- Προτεραιότητά μας η αξιόπιστη, με βάση τις κατευθύνσεις του WHO και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υγειονομική φροντίδα των προσφύγων- μεταναστών. Είναι ενδεικτικό ότι η εμβολιαστική δράση που αναπτύσσει το υπουργείο Υγείας στον παιδικό πληθυσμό προσφύγων, με μαζικούς εμβολιασμούς στα σημεία εισόδου και στους χώρους παραμονής των προσφύγων ανά την επικράτεια έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους προσφυγικούς πληθυσμούς να αγγίζει το 92%.

- Δεν επιτρέψαμε να μετατραπεί το προσφυγικό σε πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Δεν επιτρέψαμε να δικαιωθούν οι ξενοφοβικές κραυγές για «υγειονομική βόμβα» και να αποκτήσουν κοινωνική επιρροή οι ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και φασιστικές απόψεις.

- Με τη συστηματική συνεργασία της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον WHO, το ECDC και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ενισχύουμε την ανθεκτικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, βελτιώνουμε την ποιότητα της υγειονομικής φροντίδας και εδραιώνουμε το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας στους κατοίκους, τους φιλοξενούμενους και τους επισκέπτες της χώρας μας.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS