Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

photo 5cnew

Όπως αναφέρει ενημέρωση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στις 15.3.2018, σχετικά με τα USBTΟΚΕΝ, "μετά την πρόσφατη συνάντηση του ΠΦΣ με τον πρόεδρο της ΗΔΙΚΑ, διευκρινίστηκε ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν καμιά συμβατική υποχρέωση παραλαβής των usbtoken. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση της Γ.Σ. του ΠΦΣ στις 9.12.2017 και την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. στις 12.12.2017, αποφασίσθηκε η μη συμμετοχή των φαρμακοποιών στη διαδικασία παραλαβής αίτησης για τη χρήση του usbtoken από την ΗΔΙΚΑ".

Επισημαίνεται δε ότι για το θέμα εξακολουθούν να ισχύουν πλήρως τα αναφερόμενα στην υπ' αριθμόν 4333/12.12.2018 ανακοίνωση του ΠΦΣ, η οποία ανέφερε τα εξής:

Σχετικά με το θέμα της ψηφιακής υπογραφής και τη χρήση του usbtoken , πρέπει να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:

- Η υλοποίηση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υπογραφής, απαιτεί συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και όχι μονομερείς τηλεσιγραφικές ενέργειες εκ μέρους της ΗΔΙΚΑ.

- Η χρήση του usbtoken από Ιατρούς και Φαρμακεία, απαιτεί αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την συνταγογράφηση που ορίζεται από το Π.Δ 121/2008 (φυσική σφραγίδα και υπογραφή του συνταγογράφου Ιατρού, καθώς και του Φαρμακοποιού) και επομένως η παραλαβή του σήμερα ουδεμία αξία έχει, αφού το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει τη χρήση του.

- Η απόφαση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ως προς το συγκεκριμένο , αφορά στο Υπουργείο Υγείας και όχι επειδή υπάρχει χρηματοδότηση

- Ως ΠΦΣ δηλώνουμε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις και θέσεις σε διάλογο που θα ανοίξει για την θεσμική αναθεώρηση των κανόνων συνταγογράφησης και στηρίζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης καινοτόμων τεχνολογιών. Όμως δεν συναινούμε σε βεβιασμένες ενέργειες που προκαλούν και δεν συντελούν στην επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται από το πρόχειρο σχέδιο, για διανομή των sticks, αφού το κάθε usbtoken με τον σημερινό "σχεδιασμό" δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως αν καλύπτει μια ή περισσότερες θέσεις εργασίας, με προφανές αποτέλεσμα την δημιουργία νέων προβλημάτων στην καθημερινότητα των φαρμακείων.

- Η βεβιασμένη και εκβιαστική τακτική της ΗΔΙΚΑ , με ασαφείς αναφορές στο θέμα προκαλεί τον έντονο προβληματισμό μας και μας βρίσκει αντίθετους και αρκετά επιφυλακτικούς ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ΗΔΙΚΑ

- Με βάση αυτές τις θέσεις, θέσεις που αναπτύξαμε και στην Γ.Σ του Π.Φ.Σ το προηγούμενο Σάββατο στις 9/12, ως Δ.Σ του ΠΦΣ αποφασίσαμε ομόφωνα την μη συμμετοχή των Φαρμακοποιών στη διαδικασία παραλαβής αίτησης για τη χρήση του usbtoken από την ΗΔΙΚΑ.