Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

Ευγενίδης

Απάντηση στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Μπασκόζου αναφορικά με τη λήψη μέτρων για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών δίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύσιος Ευγενίδης.

Όπως δηλώνει, «η πρόθεση της πολιτείας να λάβει μέτρα για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα κι εμείς οι φαρμακοποιοί, έχει οδηγήσει σε αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά και αντίσταση των μικροοργανισμών σε αυτά με δραματικές συνέπειες για την κοινότητα. Συνεπώς επιβάλλεται η άμεση έναρξη εφαρμογής του κατάλληλου μέτρου, το οποίο οι φαρμακοποιοί θα στηρίξουμε. Επειδή όμως τα μέτρα απαγόρευσης από μόνα τους φέρνουν συχνά αντίθετα αποτελέσματα, προτείνουμε παράλληλα την έναρξη εξειδικευμένης καμπάνιας και μέσω των φαρμακείων για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Όσον αφορά στην πάγια θέση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και την επιθυμία του να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, ο κ. Ευγενίδης σημειώνει ότι αυτό είναι χρόνιο πρόβλημα του συστήματος υγείας, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί και έτσι να λυθεί. Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι «κάθε κλάδος οφείλει να λύνει πρώτα τα δικά του προβλήματα (σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, παράνομη διάθεση φαρμάκων σε ιατρεία, συνταγές από το τηλέφωνο κλπ) και μετά να ζητά την τιμωρία άλλων επιστημόνων υγείας».