Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

FSA

Όπως αναφέρει δελτίο τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής "Διαφημίζονται και διακινούνται μέσω διαδικτύου, ως «φάρμακα», για την θεραπεία των πόνων των αρθρώσεων, αμφιβόλου προελεύσεως σκευάσματα, με την ονομασία Osteoren και Hondrocream, αντίστοιχα, τα οποία περιγράφονται ως απολύτως φυσικά και χωρίς παρενέργειες. Η διαφήμιση των σκευασμάτων Osteoren και Hondrocream παραβιάζει κατάφωρα την υπ’ αριθμ. πρωτ. 16427/24.2.2017 εγκύκλιο του ΕΟΦ περί διαφήμισης στο κοινό των φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), καθώς και διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Περαιτέρω, η ιστοσελίδα δια της οποίας διαφημίζονται, φέρει πλαστογραφημένο λογότυπο του υπουργείου Υγείας, δημιουργώντας την απατηλή εντύπωση στο χρήστη ότι ευρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου και ότι το ίδιο το Υπουργείο τα εγκρίνει και τα προωθεί.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ήδη από τον Νοέμβριο 2017 προέβη σε έγγραφη αναφορά-καταγγελία κατά του προϊόντος Osteoren προς:
• την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
• την Αστυνομική διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
• τον Ε.Ο.Φ.
• το Σ.Ε.Υ.Υ.Π.
• το Facebook

Ακολούθως, ο Ε.Ο.Φ. εξέδωσε Δελτίο Τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές ότι τα προαναφερθέντα σκευάσματα δεν διαθέτουν άδεια φαρμάκου και ότι αν βρεθούν στην κατοχή τους πρέπει να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον Οργανισμό.

Παρατηρείται, ωστόσο, το φαινόμενο όταν οι Αρχές εντοπίζουν τις παράνομες ιστοσελίδες που διαχειρίζονται τα εν λόγω προϊόντα, τα προϊόντα αυτά να αλλάζουν επωνυμία και να παρουσιάζονται σε άλλους ιστότοπους με την ίδια όμως παραπλανητική πρακτική.

Ως εκ τούτου, εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού σε τέτοιου είδους απατηλές συμπεριφορές και τονίζουμε ότι η αγορά προϊόντων από μη εγκεκριμένες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, καθώς δεν διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων".