Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

photo 16a

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, παρουσίασε το σχέδιο νόμου «Αξιολόγηση και Αποζημίωση Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης και άλλες διατάξεις». Τι προβλέπει, όμως, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας;

1. Συστήνεται στο Υπουργείο Υγείας Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης (στο εξής: Επιτροπή Αξιολόγησης), η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, έχει έδρα στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ).και υπάγεται στον Υπουργό Υγείας.

Έργο της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι η, κατόπιν αξιολόγησης των φαρμακευτικών προϊόντων, γνωμοδότηση προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος και αποφασίζει σχετικά με:

α) Την ένταξη ή απένταξη φαρμακευτικών προϊόντων από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων του άρθρου 12 του ν.3816/2010 (Α’6)

β) Την αναθεώρηση του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων του ως άνω άρθρου.

2. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης αποτελείται από έντεκα (11) τακτικά μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος.

Σε αυτά τα μέλη απαραίτητα πρέπει να περιλαμβάνονται πρόσωπα με αποδεδειγμένη επιστημονική εξειδίκευση ή αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία σε τουλάχιστον έναν από τους κάτωθι τομείς: α) φαρμακολογία, β) κλινική φαρμακολογία, γ) φαρμακοεπιδημιολογία, δ) αξιολόγηση κλινικών μελετών ή αναλύσεων κόστους/αποτελεσματικότητας στην Τεχνολογία της Υγείας, ε) φαρμακοοικονομία, και στ) κατάρτιση θεραπευτικών πρωτοκόλλων ή μητρώου παθήσεων.

3. Τα βασικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται από την Επιτροπή για την αξιολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων είναι: α) το κλινικό όφελος όπως αυτό αποτιμάται λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα και το φορτίο της νόσου, την επίδραση πάνω στους δείκτες θνητότητας και νοσηρότητας, καθώς και τα δεδομένα ασφάλειας και ανεκτικότητας β) η σύγκριση με τις ήδη διαθέσιμες αποζημιούμενες θεραπείες φαρμακευτικών προϊόντων, γ) ο βαθμός αξιοπιστίας των δεδομένων των κλινικών μελετών, δ) ο λόγος κόστους / αποτελεσματικότητας και ε) η επίπτωση στον προϋπολογισμό.

4. Συστήνεται Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων (στο εξής: Επιτροπή Διαπραγμάτευσης), η οποία έχει έδρα στον ΕΟΠΥΥ και υπάγεται στον Υπουργό Υγείας.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματεύεται τις τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, τις αιτήσεις των οποίων η Επιτροπή αξιολόγησης έχει παραπέμψει σε αυτή για την εκτίμηση της δημοσιονομικής επίπτωσης και να εισηγείται στην Επιτροπή Αξιολόγησης σχετικά με την τιμή αποζημίωσης του φαρμακευτικού προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο υπουργός κ. Ξανθός επισήμανε ότι η αξιολόγηση, η διαπραγμάτευση προσιτών τιμών και η ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποτελεσματικών και λειτουργικών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θα διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα τα οποία εγκρίνονται και αποζημιώνονται στη χώρα μας πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.

Θεωρούμε ότι η απάντηση σε αυτό είναι θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε τρία κυρίως επίπεδα. Το ένα είναι η αξιολόγηση, το δεύτερο είναι η διαπραγμάτευση προσιτών τιμών και το τρίτο είναι η ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων αποτελεσματικών και λειτουργικών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα διασφαλίζουν ότι τα φάρμακα τα οποία εγκρίνονται και αποζημιώνονται στη χώρα μας πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.
Νομίζω ότι με αυτή τη δέσμη αλλαγών μπορούμε να εξασφαλίσουμε και την πρόσβαση και τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Για να δείτε αναλυτικά όλα όσα προβλέπει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, πατήστε εδώ.

Σημειώνουμε ότι το σχέδιο νόμου έχει τεθεί από το μεσημέρι της 30ης Νοεμβρίου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, στο http://www.opengov.gr/yyka/?p=2401, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 13.00.