sofianopoulos

Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, με θέμα "ΜΟΝΟΣΥΝΤΑΞΗ Ή ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΣΥΝΤΑΞΗ", ο κ. Ανδρέας Σοφιανόπουλος, Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας και Αντιπρόεδρος ΠΦΣ, αναφέρει τα παρακάτω:

Παρακάμπτοντας τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις, λανθασμένες εντυπώσεις και γενικά τα όποια όνειρα θερινής νυκτός ή αυθαίρετες ερμηνείες και επιδιώκοντας να αποφύγω την οποιαδήποτε συνδικαλιστική τριβή, παρά μόνο να εισέλθω στην ουσία της ενημέρωσης, μέχρι στιγμής υπάρχουν τα εξής:

Για το ζήτημα των μονοσυνταξιούχων υπήρξε χθες συνάντηση στο υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων μεταξύ του αρμόδιου αναπληρωτή εργασίας κ. Πετρόπουλου και αντιπροσωπείας του ΠΦΣ.

Με βάση το νόμο 4389/2016 άρθρο 234 , παρ. 11, καθώς επίσης το νόμο 4387/2016 άρθρο 94, παρ. 5 καταργείται ο κλάδος των μονοσυνταξιούχων από 01.01.2016 και προβλέπονται συγκεκριμένα ποσοστά επί της σύνταξης που θα λάβει ο κάθε μονοσυνταξιούχους επιπλέον, εφόσον έχει ολοκληρώσει, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Πετρόπουλου, όλες του τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τον λογαριασμό των μονοσυνταξιούχων έως τις 31.12.2015. Κατά το υπουργείο η υποχρέωση καταβολής όλων των εισφορών μονοσυνταξιούχων έως 31.12.2015 στηρίζεται στον ιδρυτικό νόμο των μονοσυνταξιούχων, τον 982/1979, όπου προβλέπεται η προαιρετική ένταξη αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για προαιρετική αποχώρηση. Ταυτόχρονα, το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρεωτικές και δεν επιστρέφονται.

Τα αντεπιχειρήματα της δικής μας πλευράς είναι :

1. Δεν μιλούμε περί ασφαλιστικών εισφορών, αλλά περί χρημάτων αλληλόχρεου λογαριασμού ο οποίος δεν είναι, ούτε ταμείο, ούτε επικουρικό.

2. Δεν προβλέπεται μεν αποχώρηση από το λογαριασμό, αλλά δεν απαγορεύεται κιόλας.

3. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου Πετραλιά του 2009 και την πτώση των ποσών της μονοσύνταξης, το ΤΣΑΥ επέστρεψε σε πολλές περιπτώσεις χρήματα σε μονοσυνταξιούχους που θέλησαν να αποχωρήσουν.

4. ..και κυριότερο. Με βάση σχετική απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ αλλά και του ΤΣΑΥ, το 2014, ορίστηκε πως όσοι έχουν υποβάλει αίτηση διαγραφής από το ταμείο έως 31.12.2013 από τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων, δικαιούνται να λάβουν ακέραια τα χρήματα τους έως και 20ετίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω και επειδή με τα δεδομένα που υπάρχουν όσοι έχουν κάνει αιτήσεις διαγραφής από το λογαριασμό και δεν έχουν πληρώσει από εκείνη τη στιγμή και μετά φαίνονται στο ταμείο χρεωμένοι τις αντίστοιχές εισφορές έως το 2015, με τις ανάλογες προσαυξήσεις και παρότι δεν έλαβαν ποτέ ειδοποιητήρια ενώ εντωμεταξύ φαινόταν καθαρός και ο ηλεκτρονικός τους φάκελος και έπαιρναν ασφαλιστική ενημερότητα, όσο παράλογα και αν φαντάζουν αυτά, όταν θα βγουν στη σύνταξη τα χρήματα αυτά θα φαίνονται απαιτητά.

Ζητήσαμε λοιπόν από τον υπουργό τροπολογία, σύμφωνα με την οποία, όποιος φαρμακοποιός έχει διακόψει την εισφορά του με αίτησή του, οποιαδήποτε χρονική στιγμή, τα χρήματα που έχει καταβάλει να υπολογιστούν ως μερίδιο στη σύνταξή του όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους που έχουν ολοκληρώσει τις εισφορές τους έως 31.12.2015, κατά αναλογία των χρόνων συμμετοχής στο λογαριασμό. Συνεπώς δηλ., να μην καταβληθούν ούτε προσαυξήσεις, ούτε το υπολειπόμενο κεφάλαιο.

Ο υπουργός δήλωσε πως βλέπει με θετικό μάτι το ζήτημα, εφόσον η νομική του ομάδα βρει φόρμουλα που να μην προσκρούει σε νομοθετικά εμπόδια για τα οποία θα μπορεί να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος. Εάν δεν υπάρξει λύση για το ζήτημα αυτό, γιατί η απάντηση αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποφασίστηκε από το ΔΣ του ΠΦΣ χθες συγκρότηση νομικής ομάδας η οποία θα διερευνήσει τη στρατηγική με την οποία θα κινηθούμε δικαστικά κατά της συγκεκριμένης νομοθέτησης και οποιοδήποτε δεδομένο για αυτή την περίπτωση θα αναλυθεί σε επόμενη ενημέρωση. Για να μην υπάρξει γενικότερη ανησυχία, στα σημειώματα του ΕΦΚΑ που θα λάβουμε εντός του Φεβρουαρίου, αλλά και μετά, θα αναφέρεται ως οφειλή μόνο το ποσό των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών και κανένα παλαιό χρέος. Υπενθυμίζουμε ότι οι συνάδελφοι που εισήλθαν στο επάγγελμα από 01.01.1993 και μετά και μόνο αυτοί, που έχουν ρυθμισμένες οφειλές στο ΤΣΑΥ, λόγω κατάργησης του νόμου Στρατούλη, υποχρεούνται κάθε Νοέμβριο και Μάιο να μπαίνουν στο ΕΦΚΑ και να πληρώνουν τη δόση που χρωστούν. Αν 1 δόση ξεχαστεί χάνεται όλη η ρύθμιση και είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν άμεσα όλο το ποσό.

Επανερχόμενοι στο ζήτημα των μονοσυνταξιούχων, θα πρέπει να τονίσουμε ότι επειδή ο λογαριασμός της μονοσύνταξης έχει τελειώσει και δεν μπαίνουν νέες εισφορές, είναι αναμενόμενο ότι πιθανόν και σε 2-3 χρόνια από τώρα, τα χρήματα θα έχουν τελειώσει. Συνεπώς, η όποια αύξηση στη σύνταξη λαμβάνουν ήδη οι μονοσυνταξιούχοι, καθώς και αυτοί που θα βγουν στη σύνταξη και έχουν ολοκληρωμένες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις έως 31.12.2015, είναι μετέωρη και πιθανότατα να σταματήσει να υφίσταται διότι δεν είναι βέβαιο νομικά και τεκμηριωμένο απόλυτα, ότι ο ΕΦΚΑ αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του συγκεκριμένου αλληλόχρεου λογαριασμού. Εάν αυτό δεν καταστεί νομικά δεδομένο, είναι προφανές ότι η στρατηγική του ΠΦΣ θα οδηγηθεί σε δικαστική διαμάχη για την επιστροφή όλων των χρημάτων όλων των μονοσυνταξιούχων που δεν έχουν βγει ακόμα στη σύνταξη και συνεπώς δεν έχουν λάβει ακόμα τίποτα, ενώ έχουν πληρώσει. 

Κλείνοντας να τονίσω ότι η οποιαδήποτε προσφυγή γίνει θα είναι ατομική και απλά ο ΠΦΣ ή τα πρωτοβάθμια θα συντονίσουν για τη στρατηγική και το δικηγορικό γραφείο και την αμοιβή του.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr