enesi new

Σε μια προσπάθεια συνεχούς πληροφόρησης επί της διάθεσης των εμβολίων, ο ΕΟΦ ανήτρησε στην ιστοσελίδα του σχετική ανακοίνωση, η οποία αναφέρει τα παρακάτω:

 

H επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα γενικότερα. Συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα που μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης και άλλους παράγοντες που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κα οι ελλείψεις των εμβολίων που παρουσιάζονται τον τελευταίο χρόνο και οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση των εμβολίων κοκκύτη παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής λόγω των αυστηρότερων ποιοτικών ελέγχων των προϊόντων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την «ισχύ» του ακυτταρικού αντιγόνου κοκκύτη.

Συγκεκριμένα:

Τα εμβόλια ΤΕΤRAVAC & INFANRIX TETRA (τετραδύναμα εμβόλιο ένταντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) και το εμβόλιο INFANRIX IPV HIB (πενταδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b) παρουσιάζουν ΕΛΛΕΙΨΗ.

To πενταδύναμο εμβόλιο PENTAVAC παρουσιάζει ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ στην παράδοση η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί μετά το τέλος Οκτωβρίου.

Στην αγορά κυκλοφορούν ΚΑΝΟΝΙΚΑ τα εξαδύναμα εμβόλια ΙΝFANRIX HEXA & HEXYON (εξαδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b και ηπατίτιδας Β), καθώς και το BOOSTRIX POLIO.

Όσον αφορά στα λοιπά εμβόλια, η έλλειψη του VARILRIX (εμβόλιο ανεμοβλογιάς) καλύπτεται από το VARIVAX, καθώς και η έλλειψη του HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α) καλύπτεται από το VAQTA, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η έκτακτη εισαγωγή για 25.000 δόσεις HAVRIX.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν την πιο πρόσφατη ενημέρωση που έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ σχετικά με το θέμα από τις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, ο ΕΟΦ έχει ήδη προβεί στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών συνδυασμένων εμβολίων που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη (απόφαση ΕΟΦ 42701/13.5.14 & 58873/8.9.15) προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκεια. 

Ο ΕΟΦ θα συνεχίσει την προσπάθεια για συνεχή πληροφόρηση επί της διάθεσης των εμβολίων με δεδομένη την αδυναμία της ασφαλούς πρόβλεψης για το μέλλον.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS