pills 2

"Ακόμα και για τις πλέον επαναστατικές θεραπείες πρέπει να γίνονται αξιολόγηση και διαπραγμάτευση τιμής, σε σχέση είτε με τον όγκο κατανάλωσης ή το πιθανό αποτέλεσμα του φαρμάκου, προκειμένου να ενισχυθούν στη λίστα" τονίζει ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας, πρόεδρος της Επιτροπής Λίστας Συνταγογραούμενων Φαρμάκων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews της Κυριακής.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν πρέπει να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία ένταξης των φαρμάκων στη θετική λίστα, ο κ. Κούβελας επισήμανε:

Είναι προφανές ότι, για να ενταχθεί ένα φάρμακο στη λίστα των φαρμάκων που θα αποχημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική εκτίμηση της αξίας του (δραστικότητα, ασφάλεια, ευκολία λήψης και τιμή) σε σχέση με την αξία των ανταγωνιστικών προϊόντων στην αγορά και στη συνέχεια να γίνει και μια μακροσκοπική οικονομική εκτίμηση ωφέλειας.

Με τους κανόνες της Κλινικής Φαρμακολογίας, είμαστε σε θέση να αξιολογούμε τα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας και έτσι μπορούμε να αναδείξουμε το καλύτερο. Δεν έχουμε λόγους να χρησιμοποιούμε ως πρώτη επιλογή φάρμακο μειωμένης αξίας, σε σχέση με το καλύτερο για τον κάθε ασθενή.

Φυσικά ακόμα και το καλύτερο φάρμακο είναι δυνατόν να μην "ταιριάζει" σε κάποιον ασθενή, είτε διότι εμφανίζει αντίσταση, αλλεργία, ιδιοσυγκρασία ή οτιδήποτε άλλο. Είναι όμως απαράδεκτο να μοιράζεται η αγορά ανάμεσα στο καταλληλότερο φάρμακο και κάποιο άλλο που πρακτικώς απευθύνεται σε εξαιρετικά μικρό αριθμό ασθενών. Άρα η λίστα θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με τα πρωτόκολλα θεραπείας ανά διάγνωση. Για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο υποεπιτροπών αξιολόγησης που θα μελετά τα φάρμακα ανά περίπτωση και θα τα εντάσσει στο κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Φυσικά, θα πρέπει να εξετάζεται και η πιθανότητα με την είσοδο κάποιου φαρμάκου, κάποιο άλλο να βγαίνει από τη λίστα, ως υποδεέστερο. Η δυναμική αυτή κατάσταση πρέπει να λαμβάνει χώρα συνεχώς, η λίστα όμως δεν μπορεί να ανανεώνεται κάθε μέρα. Φυσικά, σε φάρμακα για σπάνιες παθήσεις ή επαναστατικές και πολλά υποσχόμενες θεραπείες πρέπει να ακολουθείται μια διαδικασία "επείγοντος".

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr