pills 8

Όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση «Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων» (ΦΕΚ 3776/Β/31.12.2014) "Από την 01.03.2015, για τις ειδικές περιπτώσεις, που επιλέγεται φάρμακο, το οποίο δεν διαθέτει γενόσημο ή μία θεραπευτική κατηγορία (cluster) του θετικού καταλόγου στο σύνολο της περιέχει μία μοναδική ή περισσότερες δραστικές ουσίες σε διάφορες μορφές, συσκευασίες και περιεκτικότητες χωρίς γενόσημα φάρμακα, όπου επιλέγεται φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής, εφόσον η διαφορά αυτή είναι έως € 6." Και συνεχίζει:

"Στις περιπτώσεις που η διαφορά μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής είναι μεγαλύτερη των € 6, το υπερβάλον ποσό καλύπτεται κατά 50% από τον ασθενή, 30% από τον ΚΑΚ ως rebate και κατά 20% από τον ΕΟΠΥΥ". Για να δείτε το σχετικό ΦΕΚ, πατήστε εδώ.

 

Δελτίο τύπου, σχετικά με την υπουργική απόφαση για «ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων», εξέδωσε το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει: 

Ούτε μέχρι τις εκλογές δε μπορούσαν να περιμένουν και ανακοίνωσαν και νέα αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων για την αγορά των φαρμάκων τους. Ετσι, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βορίδη που υπογράφηκε στις 31/12/2014, οι πολίτες καλούνται να πληρώνουν αυξημένη συμμετοχή από 1/3/2015 σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων.

Θα πρέπει να τονισθεί οτί η απόφαση αναφέρεται σε φάρμακα τα οποία είναι πρωτότυπα και δεν έχουν γενόσημα. Ετσι, ο ασφαλισμένος είναι υποχρεωμένος να προμηθευτεί το αναγραφέν απο τον γιατρό πρωτότυπο φάρμακο, πληρώνοντας σχεδόν διπλάσια σημμετοχή απ΄ ότι μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα για το φάρμακο LYRICA των 25mg η συμμετοχή του ασφαλισμένου απο 43% που είναι σήμερα θα γίνει 80%. Για το ίδιο φάρμακο των 75mg η συμμετοχή απο 42% θα φτάσει το 70%..κ.ο.κ

Μια μικρή απόδειξη λοιπόν των δεσμεύσεων αλλά και των πραγματικών διαθέσεων της απερχόμενης κυβέρνησης ακόμα και λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Ένας ακόμα λόγος να τελειώνουμε μ αυτούς που κατέστρεψαν τη δημόσια φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους ή να σταματάνε την αγωγή τους ή να πληρώνουν απο την τσέπη τους τα φάρμακά τους!

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ανατρέψει την υγειονομική τραγωδία που προκάλεσε η περιβόητη μνημονιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία, δημιουργώντας μια τεράστια ζώνη υγειονομικής φτώχειας και αποκλεισμού από τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Δεσμεύεται τέλος, στα πλαίσια των άμεσων μέτρων που θα εφαρμόσει, να εξασφαλίσει μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για τους (ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους) ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για ειδικές κατηγορίες χρονίως πασχόντων καθώς και να επανεξετάσει (με στόχο τη μείωση) το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων.

Στις 25 Γενάρη βάζουμε τέλος σε αυτές τις πολιτικές...

Στις 25 Γενάρη, η ελπίδα έρχεται...

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS