photo papakosta

Για την προστασία των ανηλίκων και των εγκύων από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος μίλησε την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014, στη Δημόσια Τηλεόραση, η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, μαζί με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Παναγιώτη Μπεχράκη.

H υφυπουργός υπογράμμισε πως προτεραιότητα του Υπουργείου είναι η προστασία και η ασφάλεια της υγείας των παιδιών, όπως άλλωστε, προβλέπεται από την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Όπως είπε, το Υπουργείο Υγείας, με στοχευμένες καμπάνιες, τόσο προς τους ανηλίκους, με το τηλεοπτικό σποτ και το φυλλάδιο ‘’Μαθαίνω να μην καπνίζω’’, όσο και με έναν οδηγό αυτοβοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη, τον οποίο εξέδωσε και έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, επιχειρεί να δημιουργήσει υγιή νοοτροπία στα παιδιά και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Όπως υπογράμμισε, η Πολιτεία οφείλει να ενημερώνει και να θέτει το πλαίσιο, ώστε οι πολίτες να κάνουν τις επιλογές τους. Αναφερόμενη δε στο νομοθετικό πλαίσιο, επεσήμανε πως ο ρόλος του νομοθέτη δεν είναι τιμωρητικός, αλλά προστατευτικός.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές απέναντι στο κάπνισμα φαίνεται να έχουν φέρει αποτελέσματα, καθώς υπάρχει μεγάλη μείωση τόσο στον αριθμό των καπνιστών, όσο και στην κατανάλωση των τσιγάρων. Σημείωσε επίσης, ότι παρατηρείται μεταστροφή της νοοτροπίας απέναντι στο κάπνισμα, επισημαίνοντας πως τα ¾ των Ελλήνων και 1 στους 2 καπνιστές επιθυμούν να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Αναφέρθηκε μάλιστα, σε μια ελληνική πρωτοπορία, από 10.000 Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι υπέγραψαν ένα διεθνές πρωτόκολλο, ζητώντας τη θεώρηση του παθητικού καπνίσματος ως ζήτημα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε σειρά παρεμβάσεων για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος που έχουν ήδη ξεκινήσει και πραγματοποιούνται στα σχολεία, καθώς και σε μελέτη που διεξήχθη, σχετικά με τα παιδιά και το κάπνισμα, τα στοιχεία της οποίας θα δοθούν ως τέλη Σεπτέμβρη στη δημοσιότητα.

 

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS