DSC 2301

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των φαρμακοποιών στο φετινό Hellas PHARM 2014, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στον χώρο του φαρμακείου και μόλις μία εβδομάδα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «κόλαφος» για τη λειτουργία και το μέλλον του φαρμακείου της γειτονιάς, του απομακρυσμένου νησιού και του απομονωμένου χωριού. Το συνέδριο διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, στις 5 και 6 Απριλίου 2014, στο Helexpo Maroussi, και το οργάνωσε η εταιρεία K.Provoli.

 

Η συμμετοχή στο συνεδριακό μέρος του Hellas PHARM ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς για πρώτη φορά λειτούργησαν παράλληλα, και τις δύο μέρες, τρεις συνεδριακές αίθουσες με πλούσιο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, κάποιες στιγμές, ο αριθμός των συνέδρων που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου ξεπέρασε τους 700 συνολικά.

Γενικό συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι οι φαρμακοποιοί είναι ανάστατοι από τα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του ατομικού φαρμακείου και από τις επερχόμενες εξελίξεις που αφορούν τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών και την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να συνειδητοποιούν την ανάγκη ανάπτυξης καλύτερων υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας από το φαρμακείο.

DSC 2293

Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η παρουσία του γενικού γραμματέα της Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU) κ. John Chave, σε συζήτηση με θέμα «Διεθνείς εξελίξεις: η επαναρρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς». Ο κ. Chave παρουσίασε το συνολικό σχέδιο «φιλελευθεροποίησης» των φαρμακείων στην Ευρώπη και τις σχετικές ενέργειες που έχουν κάνει οι μεγάλες αλυσίδες, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι, όπου εφαρμόστηκε αυτή η λεγόμενη φιλελευθεροποίηση, η δημόσια υγεία του πληθυσμού επλήγη. Τόνισε δε ότι ήδη σε χώρες που υπέστησαν πρώτες αυτά τα πειράματα, υπάρχει σαφής στροφή στο ατομικό φαρμακείο ως μονάδα πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς ο φαρμακοποιός εγγυάται την εγκυρότητα της επιστημονικής συμβουλής και αποτελεί τον επιστήμονα υγείας της διπλανής πόρτας.

Άλλα θέματα που αναπτύχθηκαν στο φετινό συνέδριο ήταν:

• Υγεία «ώρα μηδέν». Πολιτεία και θεσμικοί «ενώπιος-ενωπίω»

• Σερφάροντας για την Υγεία στο internet: ο φαρμακοποιός, δικλείδα ασφαλείας

• Η εγκληματικότητα στα φαρμακεία: αντιμετώπιση και ψυχολογική υποστήριξη

• Οι συνεργασίες φαρμακείων και τα ανεξάρτητα δίκτυα φαρμακείων

• Οι κίνδυνοι, οι περιορισμοί και οι προοπτικές από τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου

• Τα συμπληρώματα διατροφής και η σημασία της επιστημονικής συμβουλής του φαρμακοποιού ως προς τη χορήγησή τους

• Τα νέα δεδομένα σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα για τους φαρμακοποιούς και τη φορολογική και οικονομική διαχείριση του φαρμακείου

Στο συνέδριο συμμετείχαν επιφανείς πανεπιστημιακοί καθηγητές, φαρμακοποιοί, εκπρόσωποι φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς και εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο της Υγείας, γνωστοί δημοσιογράφοι και ξένοι ομιλητές.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, διεξήχθησαν επίσης ημερίδες της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών και της Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας, ενώ λειτούργησαν και «εργαστήρια» με πρακτικές κατευθύνσεις.

Ακόμη, και τις δύο μέρες του συνεδρίου λειτούργησε παιδότοπος, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι όλοι οι φαρμακοποιοί συμμετείχαν σε Κρητικό γλέντι, με ζωντανή μουσική, χορό, κρητικούς μεζέδες, κρασί και ρακή.

Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου ήταν η εταιρεία SUPERFOODS.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΥΓΕΙΑ 360, Farmakopoioi, Pharmacorner, PharmaTeam

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS