Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

eof

Αθήνα 16 Μαΐου 2013. O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εγκαινιάζει σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης για την ορθή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, η οποία απευθύνεται τόσο στο κοινό, όσο και στους επαγγελματίες της υγείας. Την εκστρατεία και τις δράσεις της παρουσίασε στις επιστημονικές εταιρείες και φορείς του τομέα της Υγείας, ζητώντας παράλληλα την υποστήριξη και τη συμβολή όλων των κοινωνικών εταίρων, ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, Πρόεδρος του ΕΟΦ.

Την πλήρη υποστήριξή τους στην εκστρατεία του ΕΟΦ για την ορθή και ασφαλή χρήση φαρμάκων εξέφρασαν με σύντομο χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, κ. Π. Σκανδαλάκης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Λ. Παπαγεωργόπουλος, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Τ. Κρεμαστινού, ο κοσμήτωρ της ΕΣΔΥ, καθηγητής Β. Κοντός, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γ. Πατούλης και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Β. Ανεμοδουρά. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 32 Επιστημονικές Εταιρείες, ενώ η αίθουσα ήταν κατάμεστη από εκπροσώπους και άλλων φορέων του τομέα της υγείας.

Όπως έχει διαπιστωθεί,
• η κατανάλωση αντιβιοτικών το 2010 στη χώρα μας ήταν η υψηλότερη σε σύγκριση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

• Ένας στους τέσσερις Έλληνες λαμβάνει συνταγογραφούμενα φάρμακα από τον φαρμακοποιό του χωρίς συνταγή γιατρού.

• Ένας στους δύο δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων που λαμβάνει.

• Οι έξι στους δέκα από αυτούς που καταναλώνουν φάρμακα χωρίς συνταγή ιατρού δεν έχουν ερωτηθεί από το φαρμακοποιό εάν έχουν εμφανίσει αλλεργία ή εάν έχουν βλάβη νεφρών ή ήπατος.

• Δύο στους δέκα δεν θεωρούν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ σε ποσοστό 13% δεν γνωρίζουν καλά τις οδηγίες για το πώς πρέπει να λαμβάνουν τα φάρμακά τους.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο ΕΟΦ οργανώνει την εκστρατεία ενημέρωσης ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ προς:

- το γενικό κοινό
- τους επαγγελματίες υγείας
- τους φορείς παροχής υγείας


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ

Τα μηνύματα είναι:
• Η μη ορθή χρήση φαρμάκων μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
• Έγκριση ΕΟΦ σημαίνει αποτελεσματικότητα και ασφάλεια για όλα τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα


Ο ΕΟΦ εγγυάται:

- Όλα τα φάρμακα με άδεια κυκλοφορίας ΕΟΦ, πρωτότυπα & γενόσημα, είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και ίδιας θεραπευτικής αξίας.
- Η άδεια κυκλοφορίας όλων των φαρμάκων δίνεται με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
- Η ποιότητα, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων διασφαλίζεται με συνεχείς ελέγχους μετά την άδεια κυκλοφορίας.


Ο ΕΟΦ συμβουλεύει:
- Αγοράζουμε συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο με συνταγή γιατρού.
- Εμπιστευόμαστε γενόσημα ή πρωτότυπα φάρμακα, αφού η θεραπευτική τους αξία είναι ίδια.
- Δεν καταναλώνουμε αντιβιοτικά χωρίς συνταγή γιατρού, όπως στις απλές ιώσεις.
- Δεν αγοράζουμε φάρμακα από το Διαδίκτυο.
- Δεν ανταλλάσσουμε φάρμακα με συγγενείς και φίλους.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας για τη σωστή χρήση φαρμάκων.
Ζητήστε να σας χορηγηθούν τα κατάλληλα φάρμακα με το μικρότερο κόστος συμμετοχής.


Τα υλικά της εκστρατείας περιλαμβάνουν: καταχωρήσεις, τηλεοπτικό σποτ, ραδιοφωνικό σποτ, web banners στο διαδίκτυο, ιστοσελίδα εκστρατείας, θεματικά σποτ στο διαδίκτυο.

Η ιστοσελίδα της εκστρατείας περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση των φαρμάκων, με απλό και κατανοητό τρόπο για το κοινό.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ekstrateia.eof.gr

Ειδικότερα, το βίντεο της εναρκτήριας εκδήλωσης είναι αναρτημένο στη διεύθυνση: http://www.ustream.tv/channel/mindwork