xapia 1

 

Τον άμεσο εντοπισμό των λαθών και των προβλημάτων που παρουσιάζει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κατά το σκανάρισμα κουπονιών, αλλά και τη χειρόγραφη εκτέλεση των συνταγών που περιέχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, με το υπ' αριθμόν 1018/14.5.2013 έγγραφό του προς τον υπουργό Υγείας, τον αν. υπουργό Υγείας, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ. Παρατίθεται το έγγραφο του ΠΦΣ και η σχετική ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ.

Κύριοι

Όπως γνωρίζετε επικροτήσαμε από τη πρώτη στιγμή τις διαδικασίες ελέγχου των ταινιών γνησιότητας και στο μέτρο του δυνατού συμβάλλαμε με τις υποδείξεις μας στον όσο το δυνατόν καλύτερο σχεδιασμό του έργου. Προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε να είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας.

Έχουμε όμως να επισημάνουμε ότι κατά την πρώτη ημέρα υλοποίησης του μέτρου παρουσιάστηκαν πολλές περιπτώσεις φαρμάκων που κατά την διάρκεια του σκαναρίσματος εμφανιζόταν απαγόρευση χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου χωρίς να συντρέχουν οι περιπτώσεις πλαστότητας ταινίας, εξαχθέντος προϊόντος κλπ.

Αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα και το μέγεθος του εγχειρήματος καθώς όπως εσείς αναφέρατε περιλαμβάνει 2,5 δις ταινίες γνησιότητας.

Αντιλαμβάνεστε όμως παράλληλα ότι αν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα είτε εξαιτίας των φαρμακοβιομηχανιών είτε εξαιτίας του ΕΟΦ, είτε εξαιτίας των μηχανογραφικών συστημάτων έστω για το 1% του συνόλου των ταινιών που καταχωρήθηκαν στη βάση δεδομένων απορρίπτονται χωρίς λόγο 25 εκατ. ταινίες γνησιότητας, δηλαδή 25 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων.

Αντιλαμβάνεστε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν σε χρονικό διάστημα ολίγων ημερών να περάσουμε στην πλήρη μηχανογράφηση και καταγραφή των πάντων, απαιτώντας πλήρη συμμόρφωση και απόλυτη επιτυχία σε επίπεδο 100%.

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΦ, βιομηχανίες) τάχιστα συνεργαζόμενοι να εντοπίσουν τα λάθη και τα προβλήματα και να τα επιλύσουν ο καθείς στον χώρο ευθύνης του.

Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι διορθώσεις είναι απαραίτητο να δοθεί η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς για χειρόγραφη εκτέλεση των συνταγών που περιέχουν τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Άλλωστε η αδυναμία χορήγησης τους δεν οφείλεται στους φαρμακοποιούς αλλά σε εγγενείς δυσχέρειες τεχνικής φύσεως.

 

Mε Τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
α.α                                                                                             _
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ                              ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΦΣ                                                                      _

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΗΔΙΚΑ

Μετά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη διασύνδεση φαρμακείων (API) η ΗΔΙΚΑ μας απέστειλε το παρακάτω e-mail:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα πλήρους λειτουργίας της ακύρωσης των ταινιών γνησιότητας των φαρμάκων διαπιστώθηκε το ακόλουθο φαινόμενο:

Ορισμένοι φαρμακοποιοί μετά το σκανάρισμα της ταινίας γνησιότητας του φαρμάκου στην Η/Σ όταν λαμβάνουν το μήνυμα ότι η παρούσα ταινία είναι άκυρη ή δεν υπάρχει στο σύστημα του ΕΟΦ, και ενώ έχουν επικολλήσει την ταινία του φαρμάκου στη συνταγή, τροποποιούν, πληκτρολογώντας, το τέλος της ταινίας γνησιότητας (π.χ. από .........115 σε .........116) που πιθανόν τη βρίσκουν διαθέσιμη και συνεχίζουν την εκτέλεση της συνταγής.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί αφενός μεγάλο πρόβλημα κατά την εκκαθάριση της συνταγής λόγω ασυμφωνίας του κουπονιού που θα σκαναριστεί στην ΚΜΕΣ για την πληρωμή τους και του κουπονιού που υπάρχει καταχωρημένο στην εφαρμογής της Η/Σ και αφετέρου θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε άλλους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ακυρώσουν ταινίες γνησιότητας σε κουτιά που πραγματικά έχουν στο φαρμακείο τους (αφού λάθος θα φαίνονται ως ακυρωμένα).

Για το λόγο αυτό θα σας προτείναμε να ενημερώσετε τους φαρμακοποιούς ότι δεν μπορούν να αλλάζουν στην Η/Σ τα στοιχεία της ταινίας γνησιότητας που ήδη έχουν επικολλήσει στη συνταγή προς εκτέλεση.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr