Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

farmakopoios 4

Τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον φαρμακευτικό κλάδο, όπως οι καθυστερήσεις πληρωμών, τα παλαιά χρέη κ.ά, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γραφεία του ΠΦΣ. Το μήνυμα που πέρασε ο πρόδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου είναι ότι "Σοβαρότητα, Ενότητα και Συσπείρωση είναι το τρίπτυχο της αγωνιστικότητας που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις μελλοντικές κινητοποιήσεις του κλάδου."

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΠΦΣ μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΘΗΝΑ 13.4.2013: Σοβαρότητα, Ενότητα και Συσπείρωση είναι το τρίπτυχο της αγωνιστικότητας που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τις μελλοντικές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Τα παραπάνω ανέφερε χαρακτηριστικά στην κεντρική εισήγησή του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε όλους όσους για προσωπικούς και για λόγους μικροσυνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων, πλήττουν ευθέως τα θεσμικά όργανα των φαρμακοποιών σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη βιωσιμότητα του φαρμακείου και την χώρα μας.

Σκιαγραφώντας το «σκοτεινό μνημονιακό περιβάλλον», ο κ. Αμπατζόγλου έκανε εκτενή ανάλυση για τους λόγους που αυτή τη στιγμή τα φαρμακεία δεινοπαθούν, εξηγώντας ότι για λόγους άμεσης περικοπής εξόδων μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη από το 1,8% στο 1% του ΑΕΠ. Σε αυτό πρέπει να συνυπολογιστεί η μείωση του ΑΕΠ από τα 270 στα 190 εκατομμύρια ευρώ.

Ένας ακόμη λόγος είναι ότι υπάρχει μια πτώση του τζίρου από 30 μέχρι 45% και βέβαια οι πολύμηνες και εξωσυμβατικές καθυστερήσεις πληρωμών.

Ακόμη τόνισε πως όποιοι φαρμακοποιοί – συνδικαλιστές διακηρύττουν ότι θα ανατρέψουν το Μνημόνιο είναι δημαγωγοί και λαοπλάνοι. «Γυρίστε τους την πλάτη» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τα παλιά χρέη υπενθύμισε πως μετά από συνδικαλιστικές πιέσεις, ψηφίστηκε ο νόμος 4038, μετά από συνεχόμενες πιέσεις ψηφίστηκαν δυο τροπολογίες και τελικά από τα 657.000.000 ευρώ που είναι δεσμευμένα για την εξόφληση των παλαιών χρεών, μόνον οι φαρμακοποιοί, έχουν λάβει 167.000.000 ευρώ. Για τα υπόλοιπα περίπου 75.000.000 των υπολοίπων ταμείων, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ΔΕΗ .

«Τα ζητάμε τώρα» είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ θέτοντας προς έγκριση στη ΓΣ την πρόταση πως αν δεν πληρωθούν άμεσα από 1ης Μαΐου θα σταματήσουμε τη πίστωση.

Για το θέμα του κέρδους ανακοίνωσε την πρόθεση του ΠΦΣ να αναθέσει σε Διεθνή Οίκο τη σύνταξη έκθεσης για το πόσο χαμηλό είναι το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, έτσι ώστε ο κλάδος να αποκτήσει πλέον αδιάσειστα επιχειρήματα έναντι των τροικανών και της κυβέρνησης.

Τέλος αναφέρθηκε στην κωλυσιεργία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Μαυραγάνη, ο οποίος παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις δεν έχει προχωρήσει κανένα από τα θέματα που του έχουν τεθεί (υπεραξία, συμψηφισμός κ.λπ.)

Κλείνοντας ο κ. Αμπατζόγλου είπε: «Οι μάχες με δυναμώνουν και τις αντέχω. Όμως πρέπει να επικρατήσει η σοβαρότητα και να καταλάβουν όλοι πως σημαία μας είναι ο ΠΦΣ».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ