xapia 2

Νέες αλλαγές και διορθώσεις αναμένεται να γίνουν στις τιμές των φαρμάκων που ανακοινώθηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες. (Πηγή: iatropedia.gr, της Δήμητρας Ευθυμιάδου)

Το νέο διορθωτικό δελτίο τιμών φαρμάκων αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς συνεδριάζει αύριο Παρασκευή η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων ώστε να αλλάξει τα λάθη που είχαν γίνει στην τιμολόγηση. Λάθη που προκάλεσαν αντιδράσεις στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και προβλήματα στη διάθεση των φαρμακευτικών προϊόντων. Πολλές εταιρείες μάλιστα είχαν επισημάνει ότι αν δεν άλλαζαν οι τιμές ενδεχομένως και να προχωρούσαν σε απόσυρση των φαρμάκων τους.

Βέβαια δεν είναι μόνο η τιμολόγηση το πρόβλημα της φαρμακευτικής πολιτικής. Η θετική λίστα φαρμάκων που δημιούργησε ομαδοποίηση θεραπειών προκάλεσε νέες αυξήσεις για τις τσέπες των ασθενών αλλά και αποκλεισμό από συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία πλέον δεν αποζημιώνονται.

Από την άλλη όλη η αγορά είναι σε αναμονή για το πότε θα μπούνε στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων νέα καινοτόμα φάρμακα αλλά και νέα γενόσημα.
Ενδεικτικό της στασιμότητας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι εδώ και δύο χρόνια οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν πάρει κανένα νέο καινοτόμο φάρμακο σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους ασθενείς, καθώς τα σκευάσματα που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές δεν τιμολογούνται. Γιατί; Προκειμένου να μην αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αμφίβολο αν και στο επόμενο δελτίο τιμών ενταχθούν τελικά όλα τα νέα καινοτόμα φάρμακα οι αιτήσεις για τα οποία σκονίζονται στα ράφια του υπουργείου υγείας εδώ και δύο χρόνια. Το μόνο βέβαιον είναι ότι θα πάρουν τιμή αρκετά γενόσημα καθώς σε αναμονή είναι συνολικά 1200 αιτήσεις.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr