Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

farmakopoios 4

Υφεση και θεσμικές παρεμβάσεις ασκούν ασφυκτικό «πρέσινγκ» στην λιανική αγορά φαρμάκων, η οποία από το 2010 και μετά καταγράφει πτωτικές τάσεις. Ήδη αρκετά φαρμακεία βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ σύμφωνα με προβλέψεις η συρρίκνωση των κερδών του κλάδου θα συνεχιστεί και το 2013 με την μείωση των πωλήσεων να αγγίζει το 10%, κατ΄ έτος. (Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, της Ελένης Πετροπούλου)


Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία εκτιμάται ότι καλύπτουν το 72% επί των συνολικών πωλήσεων των φαρμακείων, ενώ τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αφορούν το 10% και 8% του συνόλου αντίστοιχα.


Μελέτη ICAP

Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζονται στην πρώτη έκδοση της κλαδικής μελέτης που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, στον εγχώριο κλάδο λιανικού εμπορίου φαρμάκων και παραφαρμακευτικών ειδών δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων (φαρμακεία).

assets LARGE t 942 43506965
Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση και κυρίως οι παρεμβάσεις της πολιτείας (μείωση ποσοστών περιθωρίου κέρδους, διαδοχικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων με σκοπό τη δραστική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης), αλλάζουν δραστικά το περιβάλλον του φαρμακευτικού κλάδου στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακείων.

Η δομή της αγοράς

Σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τη δομή και διάρθρωση της αγοράς των φαρμακείων, η διευθύντρια Οικονομικών - Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε τα εξής: «Κύριο χαρακτηριστικό της λιανικής αγοράς φαρμάκων είναι η ύπαρξη πληθώρας σημείων πώλησης, διάσπαρτων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα η εν λόγω αγορά να είναι «κατακερματισμένη». Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακείων αφορά μεμονωμένα/ανεξάρτητα καταστήματα (ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικής μορφής επιχειρήσεις). Στην εγχώρια αγορά φαρμακείων δραστηριοποιούνται και κάποιες εταιρείες (ιδρυθείσες στην πλειοψηφία τους από φαρμακοποιούς), οι οποίες έχουν αναλάβει την «κεντρική συμβουλευτική διαχείριση» ενός δικτύου φαρμακείων, τα οποία λειτουργούν με τον ίδιο «διακριτικό τίτλο», έχουν κοινούς προμηθευτές σε ορισμένα είδη και παρέχουν κάποιες εξειδικευμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των φαρμακοποιών είναι μέλη στους οικείους προμηθευτικούς συνεταιρισμούς ανά περιοχή, οι οποίοι αποτελούν και τη βασική πηγή προμήθειας φαρμάκων. Στον κλάδο των φαρμακείων εκτιμάται ότι απασχολούνται, στην παρούσα φάση, 11.300 φαρμακοποιοί, 4.000 βοηθοί φαρμακοποιοί και 15.000 λοιπό προσωπικό (συνολικά 30.000 εργαζόμενοι περίπου)».
Στη μελέτη σημειώνεται ότι η αξία των συνολικών λιανικών πωλήσεων φαρμάκων την περίοδο 2004 - 2009 κατέγραψε ανοδική πορεία, ενώ την τελευταία διετία υποχώρησε και το 2011/10 παρουσίασε μείωση κατά 7,8%. Ως εκ τούτου, οι συνολικές πωλήσεις των φαρμακείων, εν μέσω γενικότερης ύφεσης και θεσμικών παρεμβάσεων, σημείωσαν μείωση 7,6% το 2011/10. Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακείων (70%) εκτιμάται ότι πραγματοποιεί ετήσιο κύκλο εργασιών μεταξύ 200.000 ευρώ - 800.000 ευρώ. Τα φαρμακεία των οποίων οι ετήσιες συνολικές πωλήσεις δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ εκτιμώνται σε ποσοστό 16% του συνόλου.
Σχετικά με τη διάρθρωση ανά κατηγορία φαρμάκου, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτιμάται ότι κάλυψαν ποσοστό 72% επί των συνολικών πωλήσεων των φαρμακείων το 2011. Ακολούθησαν τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το μερίδιο των οποίων εκτιμάται σε 10% και 8% επί του συνόλου αντίστοιχα.

Ερευνα ΜΑRC

Την ίδια στιγμή, έρευνα της ΜΑRC -έγινε για λογαριασμό του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τον περασμένο Δεκέμβρη- δείχνει ότι 9 στα 10 φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας». Το 56,6% δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα και το 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο».
Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εκτιμάται ότι φθάνει στο 28,47%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα τέσσερα φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%. Το 56,2% των φαρμακοποιών, εκτιμά ότι θα αισθανθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης φέτος, ενώ όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης το 63,5 % θεωρεί ότι θα τελειώσει αργότερα από το 2015.
Τέλος, ένα στα τέσσερα φαρμακεία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Απώλειες

Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία εκτιμάται ότι καλύπτουν το 72% επί των συνολικών πωλήσεων των φαρμακείων, ενώ τα φάρμακα υψηλού κόστους και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αφορούν το 10% και 8% του συνόλου αντίστοιχα.
Σχετικά με τη διάρθρωση ανά κατηγορία φαρμάκου, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εκτιμάται ότι κάλυψαν ποσοστό 72% επί των συνολικών πωλήσεων των φαρμακείων το 2011.
Στον κλάδο των φαρμακείων εκτιμάται ότι απασχολούνται, στην παρούσα φάση, 11.300 φαρμακοποιοί, 4.000 βοηθοί φαρμακοποιοί και 15.000 λοιπό προσωπικό (συνολικά 30.000 εργαζόμενοι περίπου).