Εκτύπωση
Κατηγορία: Ειδήσεις

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

giatros 3

• Οκτώ γιατροί για τους χιλιάδες ασφαλισμένους από τον Απρίλιο στην τοπική μονάδα υγείας
• Επιδιώκεται συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού

Σε κατάρρευση οδηγούνται οι δομές υγείας στο νομό Ρεθύμνου, με το ζήτημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Μετά την οριακή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου, προ των πυλών είναι η περαιτέρω αποδυνάμωση, σε ανθρώπινο δυναμικό, του ήδη αποδυναμωμένου ΕΟΠΥΥ στο Ρέθυμνο, που κινδυνεύει να μείνει με οκτώ γιατρούς για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασφαλισμένων στο νομό. (Πηγή: ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ / 9.3.2013, της Ελπίδας Αριστείδου)

Ειδικότερα, μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα πρόκειται να αποχωρήσουν από το τοπικό ΙΚΑ εννέα γιατροί, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους και προς το παρόν δεν υπάρχει σχεδιασμός για να ανανεωθεί η συνεργασία μαζί τους, καθώς η τακτική της κεντρικής διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προβλέπει τη μείωση των συμβεβλημένων γιατρών, σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 10%, σύμφωνα με τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας.
Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι στο Ρέθυμνο δεν θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να κλείσουν ραντεβού, αλλά ούτε καν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς από τον Απρίλιο ο τοπικός ΕΟΠΥΥ θα μείνει με οκτώ γιατρούς, εκ των οποίων οι τέσσερις θα είναι στα πρωινά ιατρεία του ΙΚΑ και υπόλοιποι τέσσερις στα εξωτερικά ιατρεία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι ειδικότητες των γιατρών που θα διατηρηθούν είναι: παιδίατρος 1, γυναικολόγοι 2, χειρούργος 1, ουρολόγος 1, παθολόγος 1, γυναικολόγοι 2.
Τα προβλήματα του τομέα υγείας και ειδικότερα η κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο νομό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που συγκάλεσε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου, με την παρουσία των τοπικών θεσμικών φορέων και των βουλευτών.
Όπως αποφασίστηκε, οι τοπικοί φορείς θα επιδιώξουν τις επόμενες μέρες να έχουν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, καθώς και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, σε μια προσπάθεια να τους παρουσιάσουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο και να τους ζητήσουν, παράλληλα, την ενδυνάμωση και όχι την περαιτέρω αποδυνάμωση των δομών υγείας.
Σε ψήφισμα που συνέταξαν και θα αποστείλουν στους αρμόδιους, περιγράφουν την κατάσταση με τις αποδυναμωμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο νομό και ζητούν την στελέχωση του τοπικού ΕΟΠΥΥ με ικανό αριθμό προσωπικού, ώστε οι γιατροί να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες των χιλιάδων ασφαλισμένων του νομού.