sfee

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2013 - Σε μια κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία, συνήλθε σήμερα η γενική συνέλευση του ΣΦΕΕ και ομόφωνα κατέληξε στα εξής: Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας έχει περιέλθει από συνεχείς αστοχίες της Πολιτείας σε πλήρες αδιέξοδο. Ο ΣΦΕΕ με βαθύ αίσθημα ευθύνης ενημερώνει την κοινή γνώμη, ότι οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης βρίσκονται σε οριακό σημείο, εξαντλούνται ημέρα με την ημέρα, με κίνδυνο πολλά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αρκετά ζωτικής σημασίας, να μην υπάρχουν διαθέσιμα στους ασθενείς της χώρας το επόμενο διάστημα.

Η κατάληξη αυτή είναι αποτέλεσμα της παρατεταμένης αδυναμίας του Υπουργείου, αφενός να διορθώσει τα απανωτά και κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας λάθη στην τιμολόγηση των φαρμάκων - με αποκορύφωμα το προσφάτως εκδοθέν Δελτίο Τιμών - και αφετέρου να κατανείμει ορθολογικά και δίκαια τα διαθέσιμα κονδύλια αποπληρωμής των χρεών, ώστε να συντηρήσει την εύρυθμη λειτουργία, αλλά και την επιβίωση των φαρμακευτικών εταιριών.

Ενημερώνουμε την κοινή γνώμη ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι ο μοναδικός κλάδος, που δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ εδώ και 2 χρόνια
, από τον ΕΟΠΥΥ και τα Νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι έχουν πλέον εκταμιευθεί τα σχετικά κονδύλια. Το χρέος πλέον ανέρχεται στα 2 δις ευρώ και η ζημία από το PSI στο 1 δις ευρώ με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να αδυνατούν να εισάγουν προϊόντα, να επανασχεδιάζουν συνεχώς την λειτουργία τους, ή να αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης.

Ενημερώνουμε την κοινή γνώμη ότι από τον Δεκέμβριο του 2010 εξακολουθεί να υφίσταται το «εμπάργκο» νέων φαρμάκων, πρωτοτύπων και γενοσήμων, που έχει ατύπως επιβληθεί στη χώρα, χωρίς να διαφαίνεται για πόσο ακόμα οι έλληνες ασθενείς θα στερούνται καινοτόμων θεραπειών, ούτε ο λόγος για τον οποίο επιβαρύνεται οικονομικά το δημόσιο από τη μη κυκλοφορία γενοσήμων.

Ενημερώνουμε την κοινή γνώμη ότι η μέχρι στιγμής ροή των αιτήσεων για απόσυρση προϊόντων λόγω των λαθών του Δελτίου Τιμών, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, αφού οι αδικαιολόγητες και λανθασμένες σε πολλές περιπτώσεις τιμές, δημιουργούν αθέμιτα κίνητρα για επανεξαγωγή φαρμάκων. Αν δεν ληφθούν μέτρα, πολύ σύντομα, πολλοί ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ανάγκη.

Ως ΣΦΕΕ, με 29 ελληνικές και 38 θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών, στηρίξαμε και στηρίζουμε το έργο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στις δύσκολες για εμάς, αλλά σωστές για την εποχή αποφάσεις. Αδυνατούμε όμως να αποδεχθούμε αποφάσεις εκτός νομοθεσίας και εκτός λογικής που απειλούν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και τη συνεπακόλουθη πρόσβαση ασθενών στις θεραπείες τους.

Ο ασθενής και ο πολίτης πρέπει να παραμένει στο επίκεντρο κάθε πολιτικής και κάθε απόφασης. Από την πλευρά μας, τα τελευταία τρία χρόνια το αποδείξαμε αυτό εμπράκτως με τις προτάσεις και πράξεις μας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης με τεράστια οικονομική ζημιά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους 25.000 εργαζόμενους στον κλάδο. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα έχει μειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια περισσότερο από 50%. Θα έχουμε συμβάλλει περισσότερο από οποιοδήποτε κλάδο στην μείωση των κρατικών δαπανών.

Γνωρίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή για ρύθμιση των χρεών και την ορθή λειτουργία της αγοράς.

Γνωρίζουμε ότι τα χρήματα για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2011-2012 βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έτοιμα προς διάθεση.

Δεν γνωρίζουμε γιατί καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει λάβει ακόμα τίποτα!

Εξετάζουμε κάθε ενδεχόμενο σαν εταιρείες ώστε να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα. Τα πιστωτικά μας όρια έχουν πλέον εξαντληθεί!

Παραμένουμε σε ετοιμότητα με αίσθημα ευθύνης προκειμένου οι πολίτες αυτής της χώρας να έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση - υπό τις παρούσες συνθήκες - στις θεραπείες που δικαιούνται.

Απευθύνουμε την ύστατη έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ για άμεση έκδοση ενός ορθού Δελτίου Τιμών, αλλά και την άμεση αποπληρωμή των χρεών προς τον κλάδο, ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές συνέπειες στην περίθαλψη των ασθενών.

PSEF24 300X300 PSEF
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr