salmas 4

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς παραχώρησε χθες συνέντευξη στην εκπομπή «ΥΓΕΙΑ360ο» του kontra channel.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τόνισε:

Κάνουμε μια προσπάθεια με τους περιορισμένους πόρους που έχουμε τώρα να τους δώσουμε αξία δηλαδή να δώσουμε αξία και στο τελευταίο ευρώ μέσα στο σύστημα υγείας κόβοντας την σπατάλη και κατευθύνοντας με διαπραγματεύσεις τους πόρους σωστά. Το 2012 ήταν μια χρονιά κρίσιμη για την φαρμακευτική δαπάνη για το ασφαλιστικό σύστημα για τον ΕΟΠΥΥ μειώθηκε κατά 1 δις ευρώ σε σχέση με το 2011. Με αποτέλεσμα να πιάσουμε το στόχο το 2.88 δις που ήταν η δαπάνη και πρέπει να σας πω σήμερα ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι με τα μέτρα που έχουμε λάβει πετυχαίνουμε και τους στόχους του 2013 που είναι να πάει στα 2.4 δις.

Ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε και στις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων:
Πρέπει να πούμε ότι έχει φθηνότερο φάρμακο ο έλληνας πολίτης είτε είναι ασφαλισμένος είτε είναι ανασφάλιστος. Φθηνότερο φάρμακο που το ρίξαμε κατά 15.6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011. Τον Δεκέμβριο του 2012 η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι το φάρμακο ήταν το προϊόν εκείνο στο καλάθι της νοικοκυράς του πληθωρισμού που είχε την μεγαλύτερη μείωση που σημαίνει ελάφρυνση για τον ασφαλισμένο.
Μετά την μείωση των τιμών που ήταν δραστική δεν αρκεστήκαμε εκεί και προχωρούμε σε μια ανατιμολόγηση μέσα σε τρεις μήνες όπως προβλέπει η νομοθεσία για να έχουμε επιπρόσθετες μειώσεις οι οποίες θα είναι 10% οριζόντια μείωση για όλα τα φάρμακα που έχουν λιανική τιμή πάνω από 10 ευρώ και για τα φάρμακα που έχουν λιανική τιμή από 5 έως 10 ευρώ θα έχουμε μία επιπρόσθετη οριζόντια μείωση 5%.

Για τις ελλείψεις φαρμάκων δήλωσε:
Στην προσπάθειά μας να δώσουμε φθηνότερα φάρμακα στον ελληνικό λαό δημιουργούνται κάποιες παρενέργειες. Μία από αυτές είναι και οι ελλείψεις φαρμάκων η οποία είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Επειδή μειώνουμε τη τιμή των φαρμάκων και έχουμε φτάσει να είναι στη μισή τιμή και στο ένα τρίτο της τιμής που έχουν στην Γερμανία ή στις Σκανδιναβικές χώρες, αποτελεί πρόκληση για μία νόμιμη ενδοκοινοτική συναλλαγή που είναι οι παράλληλες εξαγωγές, πάρα πολλές φαρμακαποθήκες κάνουν αυτές τις εξαγωγές φαρμάκων και καμιά φορά με υπερβολή, δημιουργώντας έλλειψη. Για να προστατέψουμε τους πολίτες τι λέμε. Φάρμακο που είναι σε έλλειψη θα απαγορεύεται η παράλληλη εξαγωγή του σε πρώτη φάση. Εφόσον διαπιστωθεί ότι η φαρμακευτική εταιρεία διαθέτει περιορισμένες ποσότητες στην αγορά θα μπαίνει και πρόστιμο. Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που επέβαλα τα πρόστιμα. Για εννέα μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες επιβάλαμε. Έπειτα από εισήγηση του ΕΟΦ πρόστιμα για την πλημμελή διάθεση ποσοτήτων στην αγορά για τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS