syntagografisi

Απεστάλη από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ενημερωτικό σημείωμα (αριθμός πρωτοκόλλου: 161/22.1.2013) με οδηγίες υποβολής συνταγών για την ταχύτερη καταχώρησή τους.

Ενημερωτικό Σημείωμα

Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τεχνικούς συνεργάτες της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Συνταγών του ΕΟΠΥΥ και προκειμένου να διευκολυνθεί σε πρακτικό επίπεδο η διαδικασία του scanning, η καταχώρηση και ο έλεγχος των συνταγών, είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν τα κάτωθι:


Τα φαρμακεία πρέπει:

1. Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν συρραπτικά και συνδετήρες.
Είναι προτιμότερο να κάνετε χρήση λάστιχων.
Μπορείτε να κάνετε χρήση συνδετήρων (όχι συρραπτικών) κατά τη διάρκεια του μήνα.
Όταν όμως αριθμείτε τις συνταγές να αφαιρείτε τους συνδετήρες, και αφού αριθμήσετε και σφραγίσετε μαζί με κάθε συνταγή και τα διάφορα δικαιολογητικά που μπορεί να τη συνοδεύουν π.χ. γνωματεύσεις, βεβαιώσεις κ.λπ., θα ξεχωρίζετε τα «πακετάκια» των συνταγών με λάστιχα, οριζοντίως και καθέτως, ανά ημέρα εκτέλεσης (αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, είναι όμως χρήσιμο προκειμένου να μην παραπέσει κάποιο δικαιολογητικό αφού θα έχει την σφραγίδα και την ίδια αρίθμηση με αυτήν της συνταγής.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η καθυστέρηση και το σκανάρισμα των συνταγών γίνεται ταχύτερα.

2. Να σταματήσουν να διπλώνουν τις συνταγές, δεδομένου ότι πρέπει να ξεδιπλώνονται – σιδερώνονται οι συνταγές μια – μία.

3. Να σταματήσουν να χρησιμοποιούν σελοτέιπ και κόλλες.

4. Να επικολλούν τις ταινίες γνησιότητας στη συνταγή που πρέπει:
- Στις ηλεκτρονικές που εκτελούν ΜΕΣΑ από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πάνω στις εκτυπώσεις της εκτέλεσης από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (και όχι πάνω στου ιατρού).
- Στις ηλεκτρονικές που εκτελούν ΕΚΤΟΣ συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (χειρόγραφα), πάνω στη συνταγή του ιατρού.
- Στις τύπου ΙΚΑ που εκτελούν ΕΚΤΟΣ ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πίσω όψη της συνταγής (όπως πάντα), και
- Στις τύπου ΙΚΑ που εκτελούν ΜΕΣΑ από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, πάνω στις εκτυπώσεις της εκτέλεσης από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (και όχι πάνω στην τύπου ΙΚΑ)

5. Να διαχωρίζουν τις συνταγές πριν τις βάλουν στο φάκελο σε τέσσερα πακέτα:
- Αυτές που και εκδόθηκαν και εκτελέστηκαν μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
- Αυτές που εκδόθηκαν μεν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά εκτελέστηκαν εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (χειρόγραφα)
- Αυτές που είναι τύπου ΙΚΑ (πράσινες και ροζ κλινικές) και εκτελέστηκαν εκτός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
- Όλες τις υπόλοιπες, δηλαδή αυτές που δεν είναι ούτε συνταγές από ηλεκτρονική συνταγογράφηση ούτε τύπου ΙΚΑ (δυστυχώς υπάρχουν ακόμα)
Αν μια ηλεκτρονική συνταγή εκτελεστεί μερικώς ηλεκτρονικά και μερικώς χειρόγραφα πρέπει να βάζουν την ηλεκτρονική εκτέλεση με τις ηλεκτρονικά εκτελεσμένες (πακέτο α΄)
και τη χειρόγραφη εκτέλεση δηλ. την πρωτότυπη του ιατρού μισό-εκτελεσμένη με τα δικά της μόνο κουπόνια (χειρόγραφα εκτελεσμένες ηλεκτρονικές) στο πακέτο β΄.

Σημειώνουμε ότι όταν μια τύπου ΙΚΑ συνταγή, την εκτελεί το φαρμακείο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, σαν συνταγή λογίζεται η εκτύπωση της συνταγής από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση!

Η πράσινη συνταγή που έγραψε ο ιατρός απλώς πρέπει να επισυναφθεί σαν δικαιολογητικό στην ηλεκτρονική συνταγή.

Παρακαλείσθε να ενημερώσετε άμεσα τα μέλη σας προκειμένου να τηρηθούν τα ζητούμενα και να διευκολυνθεί η διαδικασία και ο έλεγχος των συνταγών που υποβάλλουν τα φαρμακεία μας.

Σημαντική Σημείωση:

Η υποχρέωση για τη μετατροπή των συνταγών τύπου ΙΚΑ (πράσινων) από χειρόγραφες σε ηλεκτρονικές θα ξεκινήσει με την επίσημη λειτουργία της διασύνδεσης των προγραμμάτων φαρμακείων με την ΗΔΙΚΑ, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί.

Συνεπώς μέχρι τότε οι χειρόγραφες συνταγές θα εκτελούνται χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS