Άμεση παρέμβαση του υπουργείου ζητά η ΠΕΦ ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς
Χωρίς σωστές τιμές είναι αδύνατο να εφαρμοστούν τα υπόλοιπα μέτρα εξοικονόμησης

New Logo

Αθήνα,  04 Ιανουαρίου 2013: Το διορθωτικό δελτίο τιμών της 2ας Ιανουαρίου 2013 επεφύλασσε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη στην Ελληνική φαρμακοβιομηχανία αφού δεν αξιολογήθηκαν οι αιτιολογημένες ενστάσεις τους για τα λάθη στις τιμές του δελτίου τιμών του Νοεμβρίου 2012.
Το Δελτίο Τιμών του Νοεμβρίου 2012, καθώς προέκυψε μέσα από συνεχείς διορθώσεις της Υπουργικής Απόφασης και υπό την πίεση να υπολογιστούν οι τιμές σε διάστημα 5 ημερών χαρακτηριζόταν από πολλά λάθη. Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία τότε δεν είχε αντιδράσει, βασιζόμενη στις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για την διευθέτηση των όποιων προβλημάτων. Στο πνεύμα αυτό, οι φαρμακευτικές εταιρείες προχώρησαν στην κατάθεση ενστάσεων με στόχο τη διόρθωση των λαθών και την απόδοση σωστών τιμών σύμφωνα με την νομοθεσία. Σε κάποιες δε περιπτώσεις σημειώθηκαν προβλήματα στην προμήθεια φαρμάκων προς φαρμακαποθήκες και φαρμακεία καθώς οι τιμές που δόθηκαν σε αρκετά φάρμακα ήταν ακόμα και κάτω από το κόστος.
Παρόλο που το Υπουργείο διαβεβαίωσε ότι όλα τα λάθη θα διορθωθούν, το διορθωτικό δελτίο τιμών που –με σημαντική καθυστέρηση- εκδόθηκε με την αρχή του νέου χρόνου, αιφνιδίασε τους πάντες, αφού στην πράξη δεν εξετάστηκαν οι ενστάσεις και δεν έγιναν οι απαραίτητες σύμφωνα με το νόμο, διορθώσεις.
Η ΠΕΦ επισημαίνει ότι οι νέες τιμές που τίθενται σε ισχύ την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου αποτελούν απειλή για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι χωρίς ορθή τιμολόγηση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ορθός υπολογισμός των ασφαλιστικών τιμών και θα υπάρξει λανθασμένα μεγαλύτερη συμμετοχή από τους ασφαλισμένους στο πλαίσιο της θετικής λίστας φαρμάκων, που είναι το επόμενο μέτρο φαρμακευτικής πολιτικής από το οποίο αναμένονται σημαντικές εξοικονομήσεις για το 2013 και 2014.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δέμος επισημαίνει ότι: «η εξοικονόμηση μέσω του Δελτίου Τιμών δεν είναι δυνατόν να προκύπτει μέσω της μερικής εφαρμογής του νόμου και της αναίτιας απαξίωσης προϊόντων και επιχειρήσεων. Είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να αποδοθούν οι τιμές με σύννομο τρόπο ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ελλείψεων και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς και η προστασία της Δημόσιας Υγείας».

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2
300x300 copy
300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS