xapia-sympliromata 2

 

Και το «γιοφύρι της Άρτας» να ήταν μετά από τόσο καιρό θα είχε φτιαχτεί σωστά. Παρόλα αυτά και το νέο Διορθωμένο Δελτίο Τιμών εμπεριέχει πολλά και σοβαρά λάθη, όπως επισημαίνει σε επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). (Πηγή: iatrikostypos.com, της Ανθής Αγγελοπούλου)


Όπως φαίνεται λοιπόν, τσάπα περίμενε τόσο καιρό όλη η αγορά να επαναεκδοθεί το Δελτίο Τιμών το οποίο ήταν γεμάτο λάθη με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η ομαλή διακίνηση φαρμάκων σε όλη την αγορά.

Στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι οι ενστάσεις των εταιρειών δεν ελήφθησαν υπόψη από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ με αποτέλεσμα το Διορθωμένο Δελτίο Τιμών να βγει και πάλι κυριολεκτικά «αδιόρθωτο».

Μερικά από τα λάθη που επισημαίνει ο ΣΦΕΕ είναι:
- μη ευθυγράμμιση προϊόντων co-marketing (π.χ. το προϊόν Exforge με co-marketing το προϊόν Copalia)
- μη ευθυγράμμιση γενοσήμων με πρωτότυπα (π.χ. Kibilis 10mg)
- μερική εναρμόνιση των πολυσυσκευασιών (π.χ. Urpem (η συσκευασία των 30 είναι φθηνότερη της συσκευασίας των 20)
- μη εφαρμογή της ΥΑ για τα προϊόντα με τιμή<10€ (π.χ. Celebrex)
- μη διαγραφή κωδικών από προϊόντα τα οποία δεν κυκλοφορούν (π.χ. 132820402 DEFIRIN MELT 60MCG/TAB BTx30 (BLIST 3x10), (132820501 DEFIRIN MELT 120MCG/TAB BTx30 (BLIST 3x10)
- μη αποκατάσταση τιμής Ορφανών Προϊόντων

«Οι παρατυπίες αυτές πέρα από το γεγονός ότι καταστρατηγούν σαφείς διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, καταλύουν κάθε έννοια νομίμων διαδικασιών, καταργούν την έννοια της διαφάνειας και υπονομεύουν το σημαντικότατο έργο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων» τονίζει στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, αντιπρόεδρος Νίκος Κεφαλάς και Γενικός Διευθυντής Φώτης Μαγγαλούσης κλείνοντας την επιστολή τους ζητούν από τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις βάσει του νόμου, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως προβλέπει ο ΣΦΕΕ, θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων και θα είναι δύσκολη η πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
vian

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD
300x300 VELTRAS