farmakopoios6

Το 2012 υπήρξε, χωρίς αμφοβολία, μία από τις δυσκολότερες περιόδους καθόλη τη διάρκεια της κρίσης. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της πολιτείας: οι μισθοί και οι συντάξεις συνέχισαν να περικόπτονται, το φορολογικό ακόμη συζητείται, αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί τελικά να μας επιφυλάσσει.

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες, έντρομοι για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον, καθώς η ρήση "τα χειρότερα πέρασαν, τα καλύτερα έρχονται" δεν είναι αρκετή για να τους καθησυχάσει, βλέπουν την καθημερινότητά τους να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος να διογκόνωνονται, σε αντίθεση με τα δικαιώματά τους που περιορίζονται.

Και φυσικά, μέσα στους πολίτες και οι φαρμακοποιοί, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, την επιβίωση του ελληνικού φαρμακείου και την αξιοπρέπειά τους.

Στο σημείο αυτό θα επιχειρήσουμε μια σύντομη ανασκόπηση των όσων συνέβησαν στον χώρο της φαρμακευτικής αγοράς μέσα στο 2012, εστιάζοντας σε κάποια από τα γεγονότα που άλλαξαν τα δεδομένα!

Ιανουάριος

- Ο χρόνος ξεκινά με διήμερη απεργιακή κινητοποίηση των φαρμακοποιών.

- Εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ ο ΟΓΑ και το ΤΥΔΚΥ.

Κατατίθεται στην Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, τροπολογία που αφορά τα χρέη του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

- Στις 18 του μήνα, το Υπουργείο Υγείας καταθέτει τροπολογία σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, αναφέροντας ότι "φαρμακοποιός ο οποίος θα επιθυμεί να λειτουργεί πέραν του νομίμου ωραρίου, οφείλει να συμμορφώνεται με το ωράριο (εφημερίες, διημερεύσεις) που εφαρμόζουν οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι. Σε καμία περίπτωση κανείς δεν θα λειτουργεί εκτός του νομίμου πλαισίου". Όταν έρχεται η ώρα της συζήτησης του θέματος στη Βουλή, η τροπολογία δεν περνάει, αλλά ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος "υπόσχεται" να την επαναφέρει. Ο ασκός του Αιόλου για την "απελευθέρωση" του ωραρίου, έχει πλέον ανοίξει.

Φεβρουάριος

- Κατατίθεται Σχέδιο Νόμου για τις ρυθμίσεις θεμάτων ΕΣΥ, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις, στο οποίο γίνεται αναφορά σε επίμαχα θέματα για τον κλάδο των φαμακοποιών, και γενικότερα του φαρμάκου. Στις 29 Φεβρουαρίου, ο Εφαρμοστικός Νόμος υπερψηφίζεται από τη Βουλή, αλλάζοντας ουσιαστικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά το ποσοστό κέρδους των φαμακοποιών και rebate προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται για πανελλαδικές κινητοποιήσεις.


- Με την απόφαση 118/2012 της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής που είχε ασκηθεί εκ μέρους του ΠΦΣ κατά της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καθορίσθηκε το νέο «απελευθερωμένο» ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.

Μάρτιος

- Την 1η του μήνα, ο Νόμος 4052/2012, αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορά και σε θέματα των φαρμακείων, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 41Α/1.3.2012). Οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε 48ωρη προειδοποιητική απεργία στις 8 και στις 9 Φεβρουαρίου.

- Νέος πρόεδρος στον ΣΦΕΕ αναδεικνύεται το Κωνσταντίνος Φρουζής, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas.

Απρίλιος

- Από την 1η του μήνα, εντάσσεται το ΝΑΤ στον ΕΟΠΥΥ και ξεκινά εν μέσω αντιδράσεων η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, ξεκινώντας με 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων, μεταξύ των οποίων τα αντισταμινικά, τα αντιβιοτικά, τα αντιμυκητιασικά κ.ά.

- Την Τετάρτη 4 Απριλίου, ένα τραγικό συμβάν έρχεται να αναστατώσει και να προκαλέσει θλίψη στον φαρμακευτικό κόσμο. Πρόκειται για την αυτοκτονία του συνταξιούχου φαρμακοποιού Δημήτρη Χρίστουλα.

- Στις 6 Απριλίου εκδίδεται Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης για το οποίο, λίγες μέρες μετά, έχουμε την ορθή επανακοινοποίησή του από το ΥΥΚΑ. Ο όρος αυτός μπαίνει για τα καλά στη ζωή των φαρμακοποιών, αφού στο εξής φαίνεται θα δυνοδεύει κάθε Δελτίο Τιμών.

- Το ΕΒΕΑ ιδρύει για πρώτη φορά Φαρμακευτικό Forum με στόχο την ενίσχυση της αναπτυξιακής προσπάθειας που γίνεται στη χώρα μας για την παραγωγή φαρμάκων καθώς και την προώθηση της έρευνας στον χώρο του φαρμάκου. Καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο κ. Διονύσιος Φιλιώτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ ΑΒΕΕ.

- Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις διατάξεις του νόμου που εξαιρούν όσα Ταμεία δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό από την υποχρεωτική ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ.

Μάιος

- Στις 4 Μαϊου αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ το Διορθωτικό Δελτίο Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης με ισχύ από τις 7 Μαϊου 2012.

- Η ΗΔΙΚΑ, με ανακοίνωσή της στις 8 Μαΐου 2012, προβαίνει στην προσωρινή διακοπή της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι και την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 «λόγω τεχνικών προβλημάτων...». Διευκρίνισε δε, ότι η διαδικασία της συνταγογράφησης για το διάστημα αυτό θα γίνεται χειρόγραφα. Έντονες οι αντιδράσεις από τον ιατρικό και τον φαρμακευτικό κόσμο. 

- Οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε αναστολή της πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ από τις 23 Μαϊου και 24ωρη πανελλαδική απεργία την ίδια μέρα.

- Υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ορίζεται ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστις Κίττας.  

Νέος πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας αναδεικνύεται ο κ. Δημήτριος Δέμος της εταιρείας DEMO.

Ιούνιος

- "Ή όλα ή κανένα φαρμακείο" είναι η απάντηση του ΠΦΣ στο αίτημα του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Γεράσιμου Βουδούρη, να συμμετάσχουν 100 ιδιωτικά φαρμακεία στη διανομή ΦΥΚ στον κόσμο, επικουρικά με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.


- Την Τετάρτη 13 Ιουνίου, ο φαρμακοποιός, μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ. Πειραιά, Σπύρος Πουκαμισάς, πέφτει θύμα ληστείας και εκτελείται από τους ληστές λίγα μέτρα από το φαρμακείο του.

- Την ίδια μέρα, ο ΠΦΣ συνεδρίασε μαζί με τα Δ.Σ. των Αττικής και Πειραιά και την παρουσία προέδρων από όλη τη χώρα και αποφάσισε: "Προτείνει στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους την αναστολή των κινητοποιήσεων, αφού ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των συνταγών μηνός Απριλίου και με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης εντός των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ." Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής απόφασίζει τη Γ.Σ. της 20ης Ιουνίου να συνεχίσει την κινητοποίηση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.

- Με απόφαση του ΕΟΠΥΥ "όσες συνταγές έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ από 1η Ιουνίου 2012, θα μπορούν να εκτελεστούν στα ιδιωτικά φαρμακεία χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός των πέντε ημερών από την ημέρα έκδοσης". Η ισχύς της απόφασης αυτής είναι για όσο καιρό διαρκεί η αναστολή πίστωσης από τα ιδιωτικά φαρμακεία και για πέντε εργάσιμες μέρες μετά τη λήξη της.

- Νέος υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ορίζεται ο Ανδρέας Λυκουρέντζος. Αναπληρωτής υπουργός ΥΥΚΑ ορίζεται ο κ. Μάριος Σαλμάς και υφυπουργός η κα Φωτεινή Σκοπούλη.

Ιούλιος

- Μεγάλη νίκη για τους φαρμακοποιούς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να αναστείλει την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για διάθεση των γαλάτων α΄βρεφικής ηλικίας εκτός φαρμακείων.

- Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, επισημαίνει ότι "Θα επισπεύσουμε τη διαδικασία του συμψηφισμού οφειλών από και προς το δημόσιο".

- Συνεχείς συναντήσεις των φαρμακοποιών με την ηγεσία του ΥΥΚΑ και του ΕΟΠΥΥ για θέματα που αφορούν στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων, καθώς και όλα τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των φαρμακείων. Ένα από τα κύρια ζητούμενα η εμπρόθεσμη αποπληρωμή των οφειλομένων στους φαρμακοποιούς.

- Η Κυβέρνηση αποφασίζει νέες περικοπές ύψους 300 εκατ. ευρώ στον Τομέα της Υγείας, όταν ήδη είχαν αποφασιστεί περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη κατά 1 δισ. ευρώ.

Αύγουστος

- Στις 8 του μήνα πραγματοποιείται Δ.Σ. του ΠΦΣ. Στην απόφαση που εκδίδεται, υπογραμμίζεται ότι "Ο ΕΟΠΥΥ ή θα ενισχυθεί ή θα καταρρεύσει" και ζητάτε η άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων εντός των συμβατικών υποχρεώσεων. Ορίζεται η 25η Αυγούστου ως ημερομηνία διεξαγωγής Γενικής Συνέλευσης "με προοπτική πανελλαδικής κινητοποίησης και αναστολής πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα ταμεία που δεν πληρώνουν".

- Στη μαραθώνια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στις 25 Αυγούστου 2012, αποφασίστηκε η αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από την 1η Σεπτεμβρίου.
Στην απόφαση αυτή απαντά ο ΕΟΠΥΥ με ανακοίνωσή του που αναφέρει ότι "Θα εξοφλούνται κατά προτεραιότητα τα φαρμακεία που εξακολουθούν να εκτελούν συνταγές".
"Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες για να βρεθεί λύση και να μη γίνουν οι κινητοποιήσεις" απαντά ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

- Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης επαναφέρει το θέμα της διάθεσης των γαλάτων α' βρεφικής ηλικίας και εκτός φαρμακείων, επισημαίνοντας ότι ""Αν η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το βρεφικό γάλα επιμείνει στην απαγόρευση πώλησής του από τα σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση θα επανανομοθετήσει."

- Ο ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει τις νέες γραμμές επικοινωνίας, μετά την κατάργηση του 184. Πρόκειται για 5ψήφια νούμερα στα οποία θα πρέπει να καλούν οι ασφαλισμένοι προκειμένου να κλείσουν ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του Οργανισμού.

- Μάχη για τη μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία δίνουν οι γιατροί. Παράλληλα, ζητούν την αποπληρωμή των οφειλομένων προς αυτούς, εξαγγέλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις.

 - Ο ΣΦΕΕ, με επιστολές του προς τα Υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην επιβολή του claw back προς τη φαρμακοβιομηχανία.

Σεπτέμβριος

- Τη Δευτέρα 10 του μήνα, μετά από σύσκεψη του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων δίνεται στους φαρμακοποιούς χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλομένων. 

- Ο υπουργός Υγείας, κ. Α. Λυκουρέντζος, στο συνέδριο Healthworld 2012, μιλά για «φιλελευθεροποίηση της αγοράς φαρμάκου». Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν διατίθεται προς πώληση.

- Η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, στις 15 Σεπτεμβρίου, αποφασίζει τα φαρμακεία να άρουν την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τις 17.9.2012. Κάποιοι σύλλογοι αποφασίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις τους να συνεχίσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

- Η προαναγγελθείσα ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες.

Οκτώβριος

- Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2719 Β' / 8.10.2012 η Υπουργική Απόφαση με τις διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων, στην οποία και καθορίζονται τα ποσοστά κέρδους καθώς και οι εκπτώσεις-πιστώσεις που αφορούν άμεσα τους φαρμακοποιούς.

- Από το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνεται ότι πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει ο κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος, νομικός και πρώην βουλευτής.

- Εκδίδεται νέο Δελτίο Τιμών με ισχύ, σε ό,τι αφορά στα ιδιωτικά φαρμακεία την 1.1.2012. Για σωρεία σημαντικών λαθών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία κάνει λόγο ο ΣΦΕΕ.

- Επανέρχεται το θέμα της διάθεσης βρεφικών γαλάτων και εκτός φαρμακείων, μετά τη δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σκορδά ότι όταν η διάθεσή τους γίνεται από τα σούπερ μάρκετ η τιμή τους είναι 20% χαμηλότερη. Για πολιτικά απαράδεκτες δηλώσεις κάνει λόγο ο ΠΦΣ.

- Για πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί. H Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος ζητά την "άμεση παρέμβαση κάθε υπεύθυνου φορέα της πολιτείας, για την επίλυση της κρίσιμης κατάστασης που διερχόμαστε". Ο ΕΟΦ προχωρά στην προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.

Νοέμβριος

- Στις 2 του μήνα, αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η ορθή επανάληψη του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης, το οποίο ισχύει για τα φαρμακεία από το Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012.

- Οι επαγγελματίες στον χώρο της Υγείας προχωρούν σε απεργίες για τα νέα μέτρα. Κλειστά παραμένουν τα φαρμακεία την ημέρα ψήφισης του νέου Μνημονίου στη Βουλή (7.11.2012).

- Ψηφίζεται το σκληρό Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και, κατά συνέπεια, όσα προβλέπονται για τη λειτουργία των φαρμακείων.

- Νομοθετείται η συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία. Για χαριστική βολή στη Δημόσια Υγεία κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. "Συνεχίστε να συνταγογραφείτε το φαρμακευτικό σκεύασμα που θεωρείτε απαραίτητο" επισημαίνει ο ΙΣΑ.

- Στις 16 Νοεμβρίου αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ ο επικαιροποιημένος κατάλογος συμμετοχών φαρμάκων.

- Στις 18 Νοεμβρίου δημοσιεύεται το ΦΕΚ για την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και οι εξαιρέσεις από αυτή.

- Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή αναδρομικού rebate στους φαρμακοποιούς για συνταγές που εκτελέστηκαν από την 1.1.2012. Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν οι φαρμακοποιοί.

- Στις 21 Νοεμβρίου, το Δ.Σ. του ΠΦΣ με τη συμμετοχή των Δ.Σ. Αττικής και Πειραιά αποφάσισε απεργία στις 26 και 27 Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων προς τον ΕΟΠΥΥ. Τις ίδιες μέρες εξαγγέλει απεργία και η ΟΣΦΕ.

- Εξαιρετικά δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της STATBANK για τη φαρμακευτική αγορά. Σύμφωνα με την πανελλαδική έρευνά της απειλούνται με κλείσιμο δεκάδες εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.

Δεκέμβριος

- Η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ, που διεξήχθη την 1.12.2012, αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων (πανελλαδική αναστολή εκτέλεσης συνταγών ΕΟΠΥΥ).

- Στις 5 Δεκεμβρίου, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοινώνει ότι από την 7η Δεκεμβρίου 2012 θα εφαρμόσει την παράλληλη «σύναψη ατομικών συμβάσεων με τους παρόχους-φαρμακοποιούς». Για πραξικόπημα στον ΕΟΠΥΥ μιλά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

- Στις 10 Δεκεμβρίου οι δηλώσεις του Ανδρέα Λυκουρέντζου σχετικά με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών προκαλούν την έντονη αντίδραση του κλάδου, ενώ αποφασίζεται η έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΠΦΣ στις 12 του μήνα. Σε αυτήν αποφασίζεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και εξαγγέλεται πανελλαδική απεργία των φαρμακείων για τις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

- Στις 19 Δεκεμβρίου, το Δ.Σ. του ΠΦΣ αποφάσισε "την άρση της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και την ομαλοποίηση της φαρμακευτικής περίθαλψης του Ελληνικού Λαού".

- Ο ΣΦΕΕ παρουσιάζει τον Νέο Επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας.

- Λίγο πριν εκπνεύσει το 2012, το Υπουργείο Οικονομικών αναρτά στην ιστοσελίδα του (24 Δεκεμβρίου 2012) ανακοίνωση σχετικά με τη διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
Nuro 400LC Banner MAR2023 copy
Piktocare Banner 300x300
SIGNATURE PAD BANNER 2

Flash not installed.

300X300pharmacorner
300x300 VELTRAS