xapia 2

Μία θεαματική "στροφή" της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας σχετικά με την επιβάρυνση των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων τους καταγράφεται στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) 3356 Β' της 17ης Δεκεμβρίου 2012. (Πηγή: ygeia360.gr/20.12.2012, του Βασίλη Βενιζέλου)

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά για τα νέα κριτήρια της θετικής λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων, περιλαμβάνεται η εξής διάταξη:

"Εφόσον επιλεγεί (σ.σ.: από τον ασφαλισμένο στο φαρμακείο) φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του φαρμάκου, ο ασθενής καλύπτει το ήμισυ της διαφοράς από την τιμή αποζημίωσης μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου και ο ασφαλιστικός φορέας το υπόλοιπο. Για φάρμακα για τα οποία ο ασθενής καλείται να καταβάλει συμμετοχή και όπου η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι ίση ή χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής θα καταβάλει μόνο το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του φαρμάκου επί της Λιανικής Τιμής".

Με άλλα λόγια, ο Μάριος Σαλμάς μειώνει στο μισό το επιπλέον της συμμετοχής του ποσό το οποίο θα καλείται να καταβάλει ο ασφαλισμένος στην περίπτωση κατά την οποία επιλέξει να λάβει πρωτότυπο φάρμακο και όχι το φθηνότερο γενόσημο της θεραπευτικής κατηγορίας η οποία τον αφορά. Το υπόλοιπο μισό του ποσού καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα.

300x300 HP24 web banner
300X300 ARISTEIA 24
pesffa24
IDEEAF Banner 300x300 1
vian

Flash not installed.

300x300 DATABOXAD

Web Banner χάρτης Pharmacorner.gr